Algunes duen camisa però no els va petita. Rarament porten una faldilla que els fa campana i les sabates no els fan cloc-cloc. Les castanyeres actuals s’assemblen poc a les de conte. A més, el clima no convida a menjar aquests fruits calents, però les parades de castanyes i moniatos són un element distintiu de la tardor barcelonina. Aquest any l’Ajuntament ha tramitat 25 llicències, quatre menys que el 2016. La xifra contrasta encara més amb les concessions de 2000 i 2009, quan a la ciutat hi havia 41 parades.

Amb set parades al carrer, Ciutat Vella és el districte que concentra la xifra més alta de castanyeres. L’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi tenen tres punts de venda cadascun. Sant Martí en té dos i la resta (Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu) només disposen d’una parada al territori. El barri amb més castanyeres és el Raval, que en té tres, seguit del Gòtic i les Corts, amb dues.

Evolució de llicències

La llicència d’ocupació de la via pública per vendre castanyes i moniatos es concedeix d’octubre fins al mes de març. L’any 2000 es van autoritzar un total de 41 parades. La xifra, però, va anar disminuint progressivament fins a les 34 llicències concedides a la tardor de 2008. L’any següent es va produir un canvi de tendència amb un nou pic de 41 parades el 2009. Però des d’aleshores, els permisos per a aquests comerços temporals han minvat gairebé un 40 % fins als 25 emplaçaments actuals.

Segons la regidoria de Comerç de l’Ajuntament, el fet que el clima sigui més calorós ha produït que la venda de castanyes i moniatos hagi passar de ser un costum estacional de tardor o un de localitzat pràcticament en el dia de Tots Sants. La convivència amb la celebració de Halloween o la facilitat per trobar castanyes i moniatos en altres establiments podrien ser altres motius de la davallada.

Què ha passat al teu districte?

En la següent taula podràs comprovar l’evolució de les parades per districte al llarg dels últims set anys. Sorprèn el canvi que ha experimentat l’Eixample, que tenia vuit punts de venda el 2011 i actualment només en té tres. Horta-Guinardó és l’únic territori que es manté estable.

Massa calor per a les castanyes

Els propietaris de les parades asseguren que el negoci no va bé. Diuen que la calor no convida a consumir castanyes i moniatos calents. Tot i això, el 31 d’octubre les vendes pugen per la celebració de la castanyada. De fet, fins i tot es poden veure cues en alguns dels establiments.