El Moll de la Fusta ha ballat a ritme de hip-hop

amb les actuacions de Malikah, Tribade, El Rass i Danitsa. Un cartell amb un marcat missatge d’empoderament femení i amb dedicatòria a Beirut, ciutat convidada. Ha obert foc la libanesa Malikah, nom artístic de Lynn Fattouh. Malika vol dir, en àrab, reina. Un títol que du amb orgull perquè canta rap des que tenia 15 anys i en té ara 33. Inicialment actuava amb màscara, no per ser dona, sinó per amagar-se de la família. En l’univers pop del món àrab, les dones apareixien amb una imatge de connotacions molt sexuals, cosa que no agradava gens als seus progenitors. A més veien el hip-hop com una música estrangera, que no entenien. “El 2001 el rap al món àrab era inexistent”, explica Malikah. Nascuda a Marsella de pare libanès i mare algeriana, Lynn Fattouh ha viscut sempre a Beirut.  No havia actuat abans a Barcelona, tot i que hi havia estat tres o quatre cops: “És la meva ciutat preferida i és un orgull que Beirut hagi estat la ciutat convidada a la Mercè”, comenta Malikah.

Per l’empoderament de la dona

En les lletres de la libanesa apareix sovint la qüestió palestina, però Malikah és sobretot coneguda pel seu discurs feminista. “Les coses estan millorant al món àrab. Cada cop hi ha més dones que es rebel·len per alçar la veu”, explica. I rebla: “Crec fermament que el món aniria millor si les dones tinguéssim més poder.”

Malikah va deixar de cantar en anglès fa tres anys per rapejar només en àrab, com ha fet a Barcelona. No s’hauria entès millor el seu discurs en anglès? “És una qüestió d’orgull. El rap és un gènere de carrer, de proximitat, i és lògic que canti en la meva llengua materna. I sempre dic el mateix: quan escolti un cantant de rap nord-americà cantant en àrab tornaré a cantar en anglès”, respon sorneguera. Durant tot el concert l’ha acompanyat un raper sirià, que no apareixia al programa. “Els cantants de  rap ens ho passem millor acompanyats. Fa anys que canto amb l’Eslam Jawaad”, comenta.