El 16 de juny del 1934 l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat i va posar el seu nom a una avinguda, a tocar del Turó Parc. Des de fa tres anys la Diada Pau Casals-Barcelona commemora aquells fets.

El Concert Pau Casals, que ha donat el tret de sortida als actes de la Diada Pau Casals-Barcelona, l’ha fet el violoncel·lista d’origen letó Mischa Maisky, que havia conegut personalment el mestre Casals. Maisky ha actuat amb la seva filla, la pianista Lily Maisky. El programa estava confegit amb peces de Bach, Schummann, Falla, Albéniz, Piazzola i Cassadó.

La diada, organitzada per la Fundació Pau Casals, consta enguany de tres actes que recorden la dimensió musical de Pau Casals, el seu compromís social i la seva dimensió popular.  Un concert dijous 15, a la plaça del Rei, a càrrec de l’orquestra de nens Amadeus Vozes; i un acte divendres 16, al Turó Parc, amb l’Orquestra Montsalvatge i una de 42 violoncels dirigida per Antoni Ros Marbà, completen la celebració de la tercera diada Pau Casals encetada al Palau de la Música.