(ACN) El Cor de Cambra del Palau de la Música i el conjunt Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Xavier Puig, han interpretat aquest diumenge el ‘Magnificat’ de Johann Sebastian Bach, obra emblemàtica associada al temps nadalenc, amb la participació de les sopranos Elionor Martínez Lara i Maria Pujades Seguí, el contratenor Daniel Folqué, el tenor Jorge Navarro-Colorado i el baix Oriol Mallart, tots ells perceptors de la Beca Bach que atorga la Fundació Salvat.

El concert es completa amb una selecció de 12 fragments d”El Messies’, de Georg Friedrich Händel. Puig ha assegurat que la música dels dos compositors és “la millor manera de començar el 2021”.El ‘Magnificat’ és una de les peces més festives compostes per Bach, que, com ha explicat Pere-Andreu Jariod, divulgador musical, al programa de mà del concert, té un inici i un final “esclatants” i és una de les poques obres del compositor amb text en llatí. Una obra pensada per a cinc solistes vocals i un cor a cinc veus dedicat a la pregària que reprodueix les paraules d’alegria que Maria dirigeix a Déu després de saber que serà la mare de Jesús.

El Palau de la Música ha recordat que l’estrena del ‘Magnificat’ a l’estat espanyol va tenir lloc al Palau l’any 1908 interpretat per l’Orfeó Català, amb motiu dels concerts inaugurals de l’edifici. Amb aquest concert de diumenge, el Palau de la Música continua el seu particular any Bach, ja que aquesta temporada 2020-21 l’obra del ‘Kantor de Leipzig’ hi té un protagonisme especial, amb cites tan destacades com el concert en què l’Orfeó Català interpretarà la ‘Passió segons sant Mateu’ en dues sessions el mes de febrer (dies 27 i 28), en complir-se exactament cent anys de l’estrena a l’estat pel mateix Orfeó Català.

‘El Messies’

Jariod ha explicat que ‘El Messies’, tot i que ara sigui un oratori que s’associa amb el Nadal, inicialment es va pensar per ser interpretat per Setmana Santa, i es va estrenar l’abril del 1742 a la ciutat de Dublín. De les tres parts de l’obra, només la primera fa referència específicament a Nadal. La segona tracta de la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist, mentre que la tercera fa referència al triomf de Crist sobre la mort. L’autor del llibret d”El Messies’ va ser Charles Jennens.