La sala Dau al Sec reprèn ‘La màgia lenta’, una obra que ja va estar en cartell a l’abril i va exhaurir entrades. Es tracta d’un text de Denis Lachaud (traduït per Joan Casas) basat en un cas real d’abús sexual a un menor. La posada en escena és de Pierre Notte, director també de la versió francesa que encara gira per França, tot i que es va estrenar el 2018. Marc García Coté és l’únic intèrpret.

L’actor narra en primera persona la història d’un home de 40 anys diagnosticat erròniament d’esquizofrènia i que, de nen, va patir abusos sexuals per part d’un familiar proper, el seu oncle. “Una errada mèdica lamentable que enfonsa el personatge en la foscor i el silenci”, explica el director. Només amb l’ajut d’un psicòleg aconsegueix entendre que el seu trastorn tenia un origen que ell mateix amagava”. Al text hi ha una frase formidable quan el protagonista diu: “Ha calgut que embogís per poder suportar la follia d’aquest món”. Explica la negació de la realitat com a defensa del trastorn.

Un actor, quatre veus

García Coté es dirigeix al públic com a víctima, però ens fa sentir també altres veus: la del psiquiatre que va errar el diagnòstic, la d’un conferenciant o la del psicòleg que va ajudar el pacient a parlar del passat. Per complementar el muntatge, Dau al Sec ha organitzat diversos diàlegs postfunció amb especialistes en la matèria.

‘La màgia lenta’ es va estrenar a París i al festival d’Avinyó el 2018 i actualment encara està de gira per França. A Dau al Sec, productora de la versió catalana amb el suport del Festival Oui! i la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet, estarà en cartell entre el 17 i el 28 de novembre.