
(ACN / Redacció) El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha presentat aquest dimarts la programació de 2025 amb tres exposicions amb un marcat “accent “reivindicatiui descolonial”. Els tres projectes busquen contrarestar l’augment dels moviments populistes a tot el món. El MACBA, doncs, convida a dirigir la mirada cap a qüestions “que han quedat al marge o que, fins i tot, s’han ocultat”. “La proposta expositiva desvela omissions i silencis en la història de l’art que, tanmateix, travessen la societat actual”, han concretat al museu de Barcelona.
L’artista colombià Carlos Motta i la cubana resident als Estats Units Coco Fusco, per exemple, presentaran les seves mostres amb una reflexió crítica sobre els contextos sociopolítics des d’una perspectiva descolonial. La gran exposició internacional del MACBA serà “Projectar un planeta negre. L’art i la cultura de Panàfrica”. L’exposició farà una anàlisi de les manifestacions culturals del panafricanisme a gran escala amb 350 peces d’un centenar d’artistes de 80 països.
Exposicions de Carlos Motta i Coco Fosco
Carlos Motta presentarà a Barcelona, del 21 de febrer al 26 d’octubre, “Pregàries de resistència“, una proposta que recorre més de 25 anys de pràctica de l’artista en els quals coexisteixen les primeres exploracions d’autoretrat fotogràfic amb les performances i videoinstal·lacions més recents de l’artista. En aquesta exposició s’hi aborden qüestions com la migració forçada, la violència política, la temàtica queer, el VIH o sida, les lluites pels drets civils a l’Amèrica Llatina i el Carib, i la condició de dissident.
Amb “He après a nedar en sec”, de Coco Fosco i del 22 de maig al 26 d’octubre, s’exhibirà al MACBA una sèrie d’intervencions que qüestionen els processos de colonització cultural, política i econòmica. La mostra descobrirà el tarannà polièdric de l’artista en un viatge d’anada i tornada a la contracultura de Cuba i els Estats Units. Els treballs de Fusco conviden els espectadors a reconsiderar la història des d’una perspectiva descolonial, i proposa alternatives per crear un futur en el qual les lluites per la justícia i la igualtat siguin centrals.
Una gran exposició internacional
Pel que fa a la gran mostra de “Projectar un planeta negre. L’art i la cultura de Panàfrica“, es podrà veure del 6 de novembre al 6 d’abril de 2026 i estarà comissariada per la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, juntament amb Antawan Byrd, Adom Getachew i Matthew S. Witkovsky. Aquesta iniciativa serà la primera gran mostra internacional que analitza les manifestacions culturals del panafricanisme des dels anys vint del segle passat fins a l’actualitat.
D’altra banda, al març arribarà a la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo de Torí “Màquina somni d’ocell”, de Teresa Solar, una coproducció entre el MACBA i el CAM21.
Trenta anys del MACBA
A finals d’any es donarà el tret de sortida a la commemoració dels trenta anys del MACBA amb un programa d’activitats i esdeveniments especials que començaran el 28 de novembre, coincidint amb la data exacta de la inauguració del museu. La programació tindrà com a plats forts el “PEI” i la “Col·lecció especial 30 aniversari”, que agafarà el relleu de “Preludi. Intenció poètica”.
L’exposició “Col·lecció especial 30 aniversari” es podrà veure del 28 de novembre al 28 de novembre del 2026. Estarà comissariada per la cap de Col·lecció del MACBA, Claudia Segura, i Núria Montclús. La mostra retrà homenatge a la trajectòria del museu.