El lutier David Bagué, que ha construït violins per a primeres espases de l’instrument, com el grec Leonidas Kavafos i l’italià Ruggiero Ricci —ja traspassat—, ha explicat al betevé directe el seu projecte Alta cultura social. Consisteix a fer instruments de qualitat a un preu accessible per als músics joves que necessiten instruments de qualitat i solvència per defensar-se en oposicions i audicions, però per a moltes famílies suposa una despesa massa important.
Reduint el temps de construcció i amb uns acabats més lleugers, fabrica instruments més accessibles. “La música clàssica és elitista, però es pot democratitzar. Ara faig instruments a la carta. M’adapto bastant al nivell adquisitiu”, defensa el lutier.
“La música clàssica és elitista, però es pot democratitzar”David Bagué, lutier
Orquestra d’autor
Una de les seves satisfaccions és veure com en una formació de renom, el Cosmos Quartet, violins, viola i violoncel duen la seva signatura. “La coherència sonora és important i com a lutier et converteixes en el cinquè element de la formació”.
Bagué ha parlat també del projecte d’una orquestra d’autor, amb tots els instruments de corda construïts al seu taller. “No depèn de mi, però després de prop de 60 anys construint instruments hi ha tota una família de músics que han cregut en el meu somni d’infantesa. Seria interessant aplicar el concepte del Cosmos a una formació ampliada”. I és que Bagué va construir el primer violí als 12 anys. Després de gairebé cinc dècades, segueix fent l’ofici que estima des del seu taller, al cor del barri de Gràcia.
