Lolita Flores serà la Colometa, la protagonista de ‘La plaça del Diamant’, la novel·la més important de la narrativa catalana de postguerra. L’artista, que fa 39 anys que va pujar per primera vegada a un escenari, estarà sola davant del públic interpretant un monòleg que parla sobre la Barcelona de postguerra i com va marcar aquest període en el dia a dia dels seus habitants. La trama de ‘La plaça del Diamant’ se situa en els anys posteriors a la Guerra Civil, a Gràcia, i explica la història de la Natàlia, la “Colometa”, una noia òrfena de mare que veu marxar i morir família, gent propera i que viu en la misèria.

Flores és filla d’Antonio González, “El Pescailla”, un veí i gitano de Gràcia, i interpretarà en castellà una producció del Teatre Espanyol. Es tracta d’un monòleg que ja s’ha definit d’interior, costumista i mordaç.

El director Joan Ollé té un vincle especial amb Rodoreda. L’escriptora li va enviar una carta un any abans de morir en què parlava de la seva novel·la: “(…) La Colometa fa tot el que s’ha de fer a causa de la seva situació a la vida… la Colometa només s’assembla a mi en el fet de sentir-se perduda en el món (…)”. Ollé té el repte de posar-se al capdavant de l’obra, amb la direcció i l’adaptació d’una de les novel·les més universals catalanes que s’ha traduït en 27 idiomes. L’obra està de gira per diferents ciutats espanyoles i arribarà a l’abril a Barcelona.