L’Associació Internacional d’Oci Nocturn ha reconegut amb una doble distinció set locals situats al Front Marítim. Se’ls reconeix la seguretat i la qualitat acústica. Shoko, Pacha i Òpium són alguns d’aquests. De fet, són els primers locals del món en rebre aquest reconeixement. Alguns dels requisits per obtenir el certificat són tenir alcoholímetres i disposar de taps per les orelles per protegir-se del so. David López, president de l’Associació del Front Marítim de la Barceloneta, ha dit que el certificat deixa clara l’aposta dels empresaris per “la qualitat, l’excel·lència de la zona i la seguretat”.

Els locals que vulguin obtenir aquest guardó s’han de sotmetre abans als controls de seguretat i acústica que fa l’Associació Internacional d’Oci Nocturn. Els primers que ho han fet han estat Shoko, CDCLC, Pacha, Òpium, Ice Bar, Bestial i Agua, que han superat les exigències i han obtingut el certificat d’excel·lència. És una manera més de qualificar els locals, com ja fa temps que es fa amb les estrelles dels hotels. Pel que fa a la seguretat, s’estableix que han de tenir un protocol per evitar les agressions sexuals i també han de disposar d’un o més reanimadors cardíacs.

discoteca opium oci nocturn

Alcoholímetres a la sortida del local

Aquesta distinció també ha tingut en compte els establiments que tenen alcoholímetres. Habitualment aquests aparells estan situats a la sortida del local per tal que els clients puguin verificar si estan en condicions de conduir abans de marxar. “Aquesta màquina permet als usuaris saber si poden conduir. Pot ajudar a salvar vides i, per tant, és un element important per la seguretat”, ha dit Joaquim Boadas, secretari general de l’Associació Internacional d’Oci Nocturn.

Altres mesures que es tenen en compte és que hi hagi un plànol del local en els accessos on s’especifiquin les sortides d’emergència. També els treballadors han d’haver fet un curs pràctic en matèria de seguretat que incorpori un simulacre d’atac terrorista. Alguns locals que tenen un gran aforament han incorporat detectors de metalls portàtils. “És un instrument preventiu que s’utilitza en tots els controls de seguretat de centres que concentren grans quantitats de públic”, ha assegurat Boadas.

Taps per protegir-se dels nivells elevats del so

Per arribar a l’excel·lència en qualitat acústica, aquests establiments ofereixen taps al públic i també pels treballadors que estiguin en espais que superin els 90 decibels. També és necessari que els locals tinguin una doble porta, que respectin el descans dels veïns i que el personal hagi fet un curs sobre acústica, entre d’altres. L’Associació Internacional d’Oci Nocturn espera que més endavant aconsegueixin aquest segell d’excel·lència altres locals de la ciutat.

Els congressistes del MWC, atrets pels locals del Front Marítim

L’Associació Front Marítim Barceloneta va encarregar una enquesta entre els assistents al Mobile World Congress, a l’empresa Vox Populi. Un 64 % dels entrevistats van respondre que durant la fira van sortir de nit. D’aquests, sis de cada 10 van escollir els locals situats al Front Marítim. Un 73 % dels enquestats que van optar per divertir-se en aquesta zona eren estrangers, i el 27 % espanyols.