El pianista, compositor i arranjador Lluís Vidal ha dirigit una big band de luxe en la presentació a L’Auditori d’‘Iberiana’, recreació de ‘Suite Ibèria’, d’Isaac Albéniz. El concert ha tingut lloc a l’equador de la 26 edició del Ciutat Flamenco, que organitza el Taller de Músics en el seu 40 aniversari. Lluís Vidal ja havia fet una adaptació de la ‘Suite Ibèria’ per a dos pianos i orquestra, que va interpretar amb Chano Domínguez i l’OBC. En aquella ocasió però eren només tres de les 12 peces de la suite, considerada una obra mestra de la pianística i de la música clàssica espanyola.

A ‘Iberiana’ ha arranjat vuit peces de la suite amb músics com Perico Sambeat, Marc Miralta o David Pastor, per citar-ne només alguns. A més a més, ha incorporat el ball de Jose Manuel Ávarez i el “cante” de Paula Domínguez. Segons Lluís Vidal, alguns passatges especialment lírics i melòdics convidaven a incorporar-hi una veu, per bé que com un instrument més, sense text. Per compondre la ‘Suite Ibèria’, Albéniz va amarar-se de la música popular espanyola, vivint a París, entre 1905 i 1909. Entre els seus admiradors hi havia Claude Debussy.

‘Iberiana’ ha estat el cinquè dels nou concerts del Ciutat Flamenco d’enguany, que té com a novetat el primer Congrés de Flamencologia i Pedagogia Flamenca, amb classes magistrals, conferències i taules rodones per difondre el gènere.