'La llista Falciani', del director Ben Lewis, serà el documental que obrirà el DocsBarcelona el 25 de maig. Per primera vegada, el certamen s'inaugurarà amb una producció catalana. En aquesta 18a edició, a més, el Docs presenta diverses obres gestades en edicions anteriors del festival. És el cas de 'Game over', la història d'un noi català que somia a anar a la guerra, o del documental que tancarà el festival, el 31 de maig: 'Dancing with Maria', que protagonitza una ballarina que continua ensenyant dansa als 93 anys. JOAN GONZÀLEZ, director del DocsBarcelona "Al sud d'Europa, Barcelona té llum pròpia i això s'ha aconseguit tant des de les obres que es generen, fins a l'ecologia que s'ha produït. I les obres fa que siguin obres que circulin internacionalment i que s'hagi creat una imatge de marca de documental fet a Barcelona, nivell de qualitat." Si l'any passat va ser el Docs de l'activisme, en aquesta edició hi ha una mica de tot. Reflexions sobre l'ús de la bicicleta a la ciutat, debats sobre la democràcia o també històries de Barcelona, com 'Temps de caritat', el retrat d'un grup d'amics que van coincidir a la Casa de la Caritat en un ambient ben diferent del que hi ha ara.

En 18 anys, el DocsBarcelona ha consolidat la ciutat en el principal pol d’atracció del gènere documental del sud d’Europa. En l’edició de 2015 el festival s’internacionalitza més que mai i aposta per la formació amb la creació de la DocsBarcelona Documentary School. En total es projectaran 42 pel·lícules de 26 països a l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera.

Per primera vegada obrirà el certamen una producció catalana. Es tracta de ‘La llista Falciani’, del director Ben Lewis, i que explica les conseqüències del robatori de milers de dades bancàries del banc HSBC l’any 2009.

A més dels documentals estrangers també hi ha diverses obres catalanes i barcelonines, algunes de sortides de la part professional del festival com ‘Game over’, d’Alba Sotorra; ‘Dancing with Maria’, d’Ivan Gergolet; ‘Bikes vs. Cars’, de Frederik Gertten, o ‘Temps de caritat’, de Joan López Lloret.

Per primera vegada el festival presenta una projecció interactiva. Es tracta de ‘Las Sinsombrero’, que es podrà veure en format webdoc, cosa que permetrà als espectadors navegar per una història que aprofundeix sobre el paper de les dones en la Generació del 27.

En la part professional, el DocsBarcelona posarà en contacte productors amb una trentena de finançadors, que escolliran fins a 40 projectes perquè puguin tirar endavant. A més, aquest any s’estrena l’escola de documental DocsBarcelona Documentary School en col·laboració amb la Universitat Blanquerna.

El DocsBarcelona té edicions a Colòmbia i a Xile i s’està preparant una propera edició al Brasil.