És el local del seus somnis: una finca antiga, de 1910, que havia estat una bodega i que conjuga a la perfecció amb el doble objectiu que perseguien els impulsors d'aquest projecte: crear una llibreria que els agradés com a lectors i que disposés d'un espai on es poguessin degustar vins. GERARD GRANADOS, Casa Usher Llibreters "Teníem les ganes d'incorporar un element extra com pot ser el vi perquè vèiem que maridava molt bé amb la literatura i els llibres. I vulguis que no això era un antic celler, i quadra bé." Al capdavant de la Casa Usher hi ha el Gerard i la Maria, que treballaven junts a la desapareguda Excellence, i una tercera sòcia, l'Anna. Tots tres amb una dilatada trajectòria al sector que els ha permès triar amb cura el fons de llibres. Estan molts satisfets amb l'estrena i ben aviat tenen una fita important: Sant Jordi. MARIA F. SERRA, Casa Usher Llibreters "Hem decidit muntar una parada aquí, davant la llibreria, per donar-nos a conèixer i per portar el Sant Jordi. Portem pocs dies, però els veïns diuen que és molt important per al barri, que els hi agrada molt, que quin patí, que descobreixen un espai nou... Estan molt contents i nosaltres també, perquè un dels objectius de la llibreria és que la gent quan vingui s'hi quedi una estona." A més de la inversió dels responsables, la llibreria també ha tirat endavant gràcies a una campanya de micromecenatge a la plataforma Totsuma, que també ha estat una eina molt útil per promocionar-se. Ara l'objectiu és sobreviure a través de la venda de llibres, muntar una agenda d'activitats culturals i, sobretot, crear lectors.

Després de mesos d’obres, la Casa Usher ja és una realitat al número 79 del carrer de Santaló, molt a prop del Mercat de Galvany. El local antigament havia estat un celler i forma part d’una finca que data del 1910 i que té el caràcter i la personalitat que els impulsors de la llibreria buscaven per al seu negoci. El nou establiment ha conservat el terra hidràulic, el mosaic de les parets i, en definitiva, els elements modernistes de l’antic local.

Els responsables del projecte són el Gerard Granados, la Maria F. Serra i l’Anna Arranz, tres amics que fa anys que treballen al sector i que compartien el mateix somni: tenir la seva pròpia llibreria. El tancament d’Excellence, on treballaven el Gerard i la Maria, va ser l’impuls definitiu a la Casa Usher Llibreters. Com explica el Gerard, l’objectiu era crear la llibreria “que a nosaltres ens agradés com a lectors”.

A banda de la rehabilitació de l’espai, els propietaris han fet una selecció molt acurada del fons de llibres i també volen crear una agenda d’actes i activitats culturals. El primer gran repte després de l’obertura és Sant Jordi, una diada que volen celebrar al barri. Per això han descartat muntar una parada al centre i han decidit col·locar-la davant mateix de la botiga. “Ens volem donar a conèixer, però també volem que la gent d’aquí no hagi de desplaçar-se fins a la Rambla o el passeig de Gràcia”, afirma la Maria.

Llibres i vins

El local disposa d’una sala amb tres taules i d’un pati on es pot prendre un cafè, una infusió o degustar una selecció de vins. Un dels objectius és que els clients puguin mirar llibres i quedar-s’hi una estona. Els propietaris diuen que els venia de gust incorporar un element extra com el vi. “Creiem que literatura i vins mariden molt bé “, afirma el Gerard.

L’acollida al barri ha estat molt positiva, fins i tot durant els treballs de rehabilitació. “La gent ens preguntava què hi faríem i, en saber la resposta, ens felicitaven perquè al barri hi ha un dèficit de llibreries“, assegura la Maria. Segons els mateixos propietaris, l’estrena ha anat molt bé i a partir d’ara confien a sobreviure amb la venda de llibres. També esperen atreure públic gràcies a la programació d’una agenda d’activitats culturals.