La Llibreria Platón es va obrir l’any 1969 al carrer de Balmes, 370, i l’any 2002, els tres treballadors de l’espai (Montserrat Muns, Francesc Martínez i Pere Casadesús) van constituir-se en societat i van agafar les regnes del comerç. Durant més de 30 anys, s’han dedicat a la venda de llibres de literatura, des de clàssics fins a best-sellers, i també llibres de literatura infantil, història o ciència. Com a apunt, i per no confondre espais, a Barcelona també existia una altra Llibreria Platón, que es va obrir a finals dels anys 50 al carrer de Muntaner, 428, i va tancar l’any 2000.

Imatge de la Llibreria Platón el mes de la inauguració, al setembre del 1969.

Montserrat Muns, una de les sòcies de l’empresa i amb una experiència de 46 anys en el món del llibre, ha explicat que “la crisi fa tres anys que es nota” i que té especial incidència a Sarrià – Sant Gervasi, un districte habitat per la classe mitjana, molt castigada per les retallades. A més, Muns també ha criticat la manca de regulació en la venda de llibres digitals, i ha afirmat que “fins que no hi hagi una llei forta que combati la pirateria en la descàrrega d’e-books, les llibreries patiran”.

Per salvar aquest comerç, que forma part indestriable de la vida dels tres socis, en els darrers mesos fins i tot van arribar a aportar-hi els salaris. El tancament, però, és imminent. Durant el mes de setembre, els treballadors han trucat personalment als clients més fidels per comunicar-los el tancament de l’espai, i molts han volgut tornar a visitar la llibreria per sentir la història de primera mà. Perquè se n’assabentessin la resta de compradors, el 25 de setembre van penjar un cartell a la porta de l’establiment en què se n’anuncia el tancament, el dia 31.

Interior de la Llibreria Platón, l’any 1969.