El professor Francesco Luti, doctor en filologia espanyola, és un apassionat de la literatura en la llengua original. Expert en Dante, també proposa altres mirades sobre la literatura italiana. Aquests dies, imparteix a la llibreria Documenta un taller que estudia Roma a través de Carlo Emilio Gadda, Pier Paolo Pasolini, Alberto Moravia i Elsa Morante.

Roma a través dels llibres

Molts coneixen Francesco Luti com a escriptor o pels cursos sobre l’’Inferno’ de Dante que imparteix a la Universitat de Barcelona i en diferents tallers. Ara, el florentí ha proposat un curs temàtic. Ell mateix explica que tracta dels escriptors que han parlat de la Roma del segle XX, de la postguerra, com ara Pasolini, Gadda o Moravia.

Entre els participants, l’Eva Oriol explica que coneix molt bé Roma —on ha viscut 22 anys— i les lectures del taller “em recorden els llocs que he viscut, els ambients que he vist” a més de gaudir amb la crítica literària de cadascun dels llibres.

En canvi, la Mari Carmen Pellicer ha après italià de manera autodidacta i, de fet, l’ha començat a parlar en aquest taller. Això no li ha impedit gaudir dels autors, especialment de Gadda. “És una obra molt difícil, perquè hi ha una part escrita en dialecte, però em va agradar moltíssim, és una preciositat”.

El grup es reuneix cada dijous al matí a la llibreria Documenta, on fan tertúlia i comparteixen opinions sobre les obres que llegeixen, de diferents èpoques i estils, amb el guiatge de Francesco Luti.