Llibreria Alibri

La històrica llibreria Alibri, una de les més emblemàtiques de la ciutat i gairebé centenària, abaixarà la persiana abans d’acabar l’any. Així ho han decidit els propietaris de l’establiment, que fa una setmana ho van comunicar als 26 treballadors. Segons ha confirmat el gerent de la llibreria a betevé, la data encara no està clara i assegura que el motiu del tancament és que “ha acabat una etapa”. En cap cas, diu, que respon a una qüestió exclusivament econòmica, sinó al moment complex que viu la cultura. Les grans plataformes en línia, amb “preus impossibles” fan molt difícil la supervivència de negocis com aquest a les grans ciutats.

Tanca després de tres dècades la llibreria Cómplices, referent barceloní de literatura LGBTQI
Una de les sòcies es jubila i han decidit acabar juntes el projecte

El procés de tancament, segons el gerent, es farà de forma tranquil·la i amb temps “per acomiadar-se de tots els clients”. Lamenta la situació però creu que és preferible tancar abans de veure una “degradació del negoci”. Creu que els canvis porten “coses positives” i, fins i tot, no descarta que en un futur els treballadors reobrin la llibreria en un altre lloc.

Una llibreria gairebé centenària

L’establiment va obrir portes al carrer de Balmes l’any 1925 i, per tant, quedaven només tres anys perquè celebrés els 100 anys a la Dreta de l’Eixample. De fet, ja s’estaven començant a preparar els actes per commemorar l’efemèride. El primer local es va dir ‘Herder’ —el cognom de la família propietària— i des de sempre ha estat situada al carrer de Balmes, al costat de la UB. Està especialitzada en humanitats i educació, tot i que també disposa d’un fons important de narrativa. El 1999 la llibreria va canviar el nom pel d’Alibri.