Escolta aquesta notícia

La historiadora Isabel Segura Soriano és l’autora del llibre El Rebombori del Pa. Barcelona 1789, que detalla la revolta encapçalada per les dones que hi va haver el segle XVIII per la pujada constant del preu del pa. L’escriptora explica al betevé directe que el pa “era l’aliment bàsic en aquella època i que, sense, es feia molt difícil l’alimentació de la classe popular”.

El rebombori del pa va ocórrer el 28 de febrer i es va estendre uns dies més. Isabel Segura precisa que el pa “pujava cada 15 dies” a causa de les males collites de cereal. Les dones van sortir al carrer a protestar perquè van veure en perill l’alimentació de les famílies.

Cremar el pastim

La historiadora ha pogut reconstruir els fets i el recorregut de la revolta “perquè hi ha unes cròniques magnífiques d’aquella època”. La revolta va començar al pla de la Boqueria i les dones van cremar tots els punts de venda de pa que van trobar en el camí, a més del forn central de la ciutat, conegut com a pastim. Isabel Segura qualifica la repressió per part de l’exèrcit contra les dones de la revolta com a “brutal i violenta”.