La nova publicació de l’escriptor Albert Torras, ‘El cementiri de Montjuïc’, forma part de l’aposta cultural que, des de fa més de 10 anys, impulsa Cementiris de Barcelona per reivindicar la riquesa patrimonial dels cementiris. L’obra forma part de la col·lecció ‘Catalunya desapareguda’ i aborda la història i l’art del cementiri a través d’un recull d’imatges inèdites.

El cementiri de Montjuïc com a lloc de visita

Per Torras, l’objectiu és que aquest llibre serveixi per convertir el cementiri en un espai per visitar i, per aquest motiu, també proposa diverses rutes. Per exemple, la ruta artística: “El cementiri és un exemple importantíssim de l’art funerari de finals del segle XIX i principis del segle XX”, explica l’autor. “Després hi ha una segona part que és la ruta històrica, en la qual veiem moments del cementiri, des que es va inaugurar fins a aproximadament els anys seixanta” afegeix Torras.

Francesc Macià, un dels difunts més celebres

L’autor destaca, especialment, l’apartat sobre els homenatges a Francesc Macià: “Realment és del que hi ha més fotografia, perquè Francesc Macià ha estat un personatge de la nostra iconografia i cultura popular i política molt important”. A més, explica que també té un contingut molt interessant en l’àmbit místic i de misteri ja que, durant el franquisme, es diu que el cor de Francesc Macià es va traslladar a la tomba dels germans Collaso.