Uns avions republicans sobrevolen el cel barceloní l'abril del 38, en plena Guerra Civil. Dos mesos més tard, membres del Ministeri d'Estat fan classe d'educació física. Una estampa que coincideix amb la celebració de la fira del llibre a la ciutat. Aquí uns combatents demanen llibres per distreure's al front. Són algunes de les imatges de la quotidianitat de la guerra que va captar la Leica de l'inquiet anglocanadenc Alec Wainman. Inquiet i multitasca ja que, col·laborant amb el govern de la República, va exercir de conductor d'ambulàncies, d'oficial de premsa i d'intèrpret. PLÀCID GARCIA-PLANAS, director del Memorial Democràtic: "Aquestes fotos ell les va fer no se sap per què, no per publicar, per consum intern, per arribar a casa seva i mirar-les. No tenen una intenció. Aleshores són unes fotos a l'alçària normal dels homes que miren el món. És com si ell et deixés els seus ulls per anar mirant el que veu." Poc s'imaginava que la seva mirada quedaria recollida en aquest llibre, 'Live souls'. Un descobriment de l'editorial Comanegra a la fira del llibre de Guadalajara, Mèxic. El fill de Wainman l'havia autoeditat i l'editorial barcelonina va decidir portar-lo a Catalunya sota el seu segell. És ben poc habitual trobar encara fotos inèdites d'aquell període. Les de Wainman recorren, a més, bona part del territori català. Fins i tot va ser al front de l'Ebre, on va retratar els esforços dels metges per tractar els ferits. Moltes són de Barcelona. Sorprèn, per exemple, l'interès que suscitaven les parades de bíblies en una República marcadament laica i anticlerical.

El llibre ‘Live souls’ va ser un descobriment de l’editorial Comanegra a la fira del llibre de Guadalajara, Mèxic. El fill de Wainman, Serge Alternês, l’havia autoeditat i l’editorial barcelonina va decidir portar-lo a Catalunya sota el seu segell. El Memorial Democràtic de Catalunya ha col·laborat a fer-ne difusió i el seu director, Plàcid Garcia-Planas n’ha fet el pròleg. Hi destaca l’espontànietat de les fotos de Walman. “Les fotos no tenen una intenció. Són imatges a l’alçària normal dels homes que miren el món. És com si ell et deixés els seus ulls per anar mirant el que veu”, ha explicat a BTV Planas, que destaca la frescor de les imatges com a principal virtut del llibre.

És ben poc habitual trobar encara fotos inèdites d’aquell període. Les de Wainman recorren, a més, bona part del territori català. Fins i tot va ser al front de l’Ebre, on va retratar els esforços dels metges per tractar els ferits. Moltes són de Barcelona. Sorprèn, per exemple, l’interès que suscitaven les parades de bíblies en una República marcadament laica i anticlerical. En total s’hi poden veure 210 fotografies.