El programa Ciutats de la literatura Unesco ha posat en marxa una aplicació literària que permet fomentar l’esperit més aventurer dels lectors més joves. Literapolis BCN és un joc per a telèfons mòbils destinat a lectors entre 14 i 18 anys amb la intenció de crear “gimcanes literàries”. A través de l’app, i amb l’ajuda de la geolocalització, el lector ha d’anar descobrint els indrets per on transcorren les novel·les, sempre de Barcelona. A partir d’aquí, i resolent preguntes relacionades amb el que expliquen els llibres, s’acabarà descobrint el nom de la novel·la i l’escriptor.

L’aplicació disposa de tres modalitats diferents segons si el lector ha llegit la novel·la o no. De moment, s’ha triat sis novel·les —quatre en català i dues en castellà—, el títol de les quals encara es vol preservar per no revelar el final del joc. L’organització també ha escollit històries que transcorrin per sis barris diferents: la Dreta de l’Eixample, el Born, el Raval, l’Esquerra de l’Eixample, Sarrià i el Carmel. Segons Marina Espasa, coordinadora de l’oficina tècnica del programa Barcelona, ciutat de la literatura Unesco, es pretén que els joves surtin de casa i coneguin els barris i els racons que apareixen als llibres.

De fet, alguns dels primers joves que han participat en la prova pilot de l’aplicació asseguren que han descobert molts espais que, tot i viure a la ciutat, desconeixien i que ara els veuen amb uns altres ulls. Des de l’organització del programa tenen pensat incorporar més novel·les, així com també donar a conèixer la iniciativa al Consorci d’Educació de Barcelona perquè el professorat s’hi pugui sumar. La gimcana, a més, va més enllà, perquè pretén premiar els lectors que arribin al final amb entrades i descomptes a equipaments culturals de la ciutat.

Literapolisbcn, a la Setmana del Llibre en Català

El 15 i el 16 de setembre, durant la Setmana del Llibre en Català, s’han organitzat dues trobades de joves lectors per fer una gimcana literària amb l’aplicació amb les quatre novel·les en català. Durant aquestes jornades podran, també, conèixer els autors dels llibres.