La temporada 2018-2019 tindrà en la programació 10 òperes escenificades i tres peces operístiques que es podran veure en format concert. Destaca l’estrena mundial de l’obra ‘L’enigma di Lea’, de Benet Casablancas, sota la direcció artística de Carme Portaceli. El teatre aposta per portar a l’escenari obres noves del s. XXI. També s’han programat els concerts de Memorial Pau Casals i L’anell sense paraules. També El Petit Liceu estrenarà dues noves peces infantils.

“El futur és un Liceu competitiu. És una cursa que no s’acaba mai”, ha dit a l’inici de la presentació de la nova temporada Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu. Un dels plats forts que es podran veure serà ‘L’enigma di Lea’, de Benet Casablancas. És la nova producció del teatre que disposarà del text de Rafael Argullol i la direcció musical de Josep Pons; sota la direcció escènica hi haurà Carme Portaceli i Paco Azorín s’encarregarà de l’escenografia. Es tracta de la primera òpera de Casablancas amb el focus posat sobre la música contemporània. La protagonista de l’òpera és l’artista de luxe Allison Cook, que interpretarà Lea, un ésser immortal que no pot revelar el seu secret.

La directora artística del teatre, Christina Scheppelmann, ha dit que hi ha “una varietat molt important en la pròxima temporada”, amb obres que daten des del segle XVIII fins al XXI amb un total de 13 títols d’11 compositors. També ha afegit que per al proper curs teatral es destaquen obres que mai abans no s’han programat, com ‘Rodelinda’.

Liceu I Puritani
‘I puritani’

‘I puritani’ estrenarà temporada

‘I puritani’ és una nova coproducció del Liceu amb la Welsh i la Danish National Opera. Obrirà la temporada i està considerada un dels plats forts. Serà una proposta escènica innovadora i també arriscada, segons expliquen des del teatre. Dirigirà la representació Christopher Franklin i els intèrprets seran Javier Camarena i Pretty Yende. Una altra peça destacada serà l’exhibició de ‘Les pêcheurs de perles’, de Bizet, que no s’ha vist al teatre des del 1964.

Liceu Kàtia Kabànova
‘Kàtia Kabànova’

La dona, protagonista davant i darrere de l’escenari

Una de les apostes del Liceu és dur obres femenines a l’escenari. A banda de ‘L’enigma di Lea’, una d’aquestes és ‘Kàtia Kabànova’, de Janácek, un dels autors menys vistos al Liceu. Un dels reptes de la representació és que hi haurà 85 músics de l’Orquestra Simfònica del Liceu al fossat. La soprano nord-americana és Patricia Racette. L’altra obra que s’estrenarà serà ‘L’italiana in Algeri’, de Rossini, que s’ha vist representada poques vegades al Liceu i que parla de l’alliberament de la dona i la recerca de la llibertat.

Sobre el repertori barroc que s’ha programat en destaca ‘Rodelinda’, que mai no s’ha vist al Liceu. Es caracteritza per una escenografia mòbil i per les grans projeccions que es veuran. Per aquest motiu es considera una de les produccions més grans i esperades de la temporada. Una altra gran posada en escena serà ‘La Gioconda’, de Ponchielli, que comptarà 147 persones a l’escenari i 91 músics.

‘Madame Butterfly’ i ‘Tosca’ de Puccini són dos dels grans èxits del Liceu que tornen al teatre. Ainhoa Arteta debutarà interpretant a Cio Cio San, a ‘Madame Butterly’ i s’alternarà el paper amb Lianna Haroutounian, que per primera vegada pujarà a l’emblemàtic escenari.

Concerts, dansa i El Petit Liceu

Una de les novetats musicals serà el cicle Música de Cambra al Liceu, en què es preveuen quatre concerts. Aquesta programació especial portarà l’espectador pels camins de Wagner i els que parteixen de la seva música. Els concerts seran protagonitzats per formacions força reduïdes i també per solistes.

Els dos concerts simfònics que s’han programat són el Memorial Pau Casals amb les veus de la mezzosoprano Anna Larsson i el tenor Nikolai Schukoff. L’altra cita serà el concert L’anell sense paraules amb música de Wagner i dirigit per Lorin Maazel, que tancarà la temporada de recitals el pròxim 25 de juliol.

La dansa nacional és l’aposta del Liceu per la nova temporada. Es podrà veure la Companyia Nacional de Dansa amb l’espectacle ‘Don Quixot’ i el Ballet Nacional de Espanya, que representarà ‘Zaguan y Alento’. També destaca el debut al Liceu del ballet de l’Opèra de Lió amb peces de Jiri Kylián, considerat un dels noms més destacats de la dansa contemporània.

Mans a l'òpera Liceu
‘Mans a l’Òpera!’

Sobre El Petit Liceu, de cara a la temporada vinent tornarà en cartell ‘El jove barber de Sevilla’, l’estrena infantil del 2017. Els dos nous espectacles pel 2018-2019 seran ‘Mans a l’Òpera!’ que explica com es prepara una òpera d’una forma divertida. L’altra novetat serà ‘Acròbata i arlequí’, un espectacle escenomusical inspirat en Pablo Picasso.