Torna al Gran Teatre del Liceu ‘Parsifal’, de Richard Wagner, en una versió escènica dirigida per Claus Guth que el teatre ja va escenificar el 2011. La producció té la direcció musical de Josep Pons i dos especialistes wagnerians en el repartiment, com són Nikolai Schukoff (Parsifal), Elena Pankratova (Kundry), René Papé (Gurnemanz), Matthias Goerne (Amfortas) i Evgeny Nikitin (Klingsor).

Definida pel seu autor com un festival escènic sacre, ‘Parsifal’ és una òpera complexa, un repte per al cor i per a l’orquestra, de més d’un centenar de músics. Segons Josep Pons, “tot el llenguatge cromàtic que ja havia explotat a ‘Tristany i Isolda’ , llavor de la destrucció de la tonalitat, aquí està portat al límit”.

Un moment de l’òpera ‘Parsifal’ ambel Cor del Gran Teatre del Liceu

Ambientada a l’Alemanya del 1918

Per escriure el llibret Richard Wagner es va inspirar en la llegenda medieval del Sant Greal, però la direcció de Claus Guth trasllada l’acció de l’edat mitjana a l’Alemanya posterior a la Primera Guerra Mundial. Concretament, a un hospital per a mutilats de guerra que supleix Montsalvat, el castell on habiten els cavallers que custodien el sagrat Greal.

El Liceu ha mantingut una relació especial amb ‘Parsifal’, atès que va ser el primer teatre autoritzat a escenificar-la un cop havien prescrit els drets d’exclusivitat que en tenia el Fetsival de Bayreuth, certamen concebut pel compositor. Va ser la nit del 31 de desembre del 1913. L’actual producció, de cinc hores i quart amb dos entreactes, fa sis funcions del 25 de maig al 6 de juny.