La revolució tecnològica ha arribat també al món de la música. El Gran Teatre del Liceu ha iniciat un test per substituir les partitures tradicionals de paper per una versió digital. Un format en fase de prova que ha estat ben rebut pels professionals.

L’aplicació de partitures intel·ligents l’ha desenvolupat una empresa emergent basca, BlackBinder, i pretén facilitar la feina als músics professionals a l’hora de poder llegir les cançons que estan interpretant. Una funció que no només és important durant els concerts, sinó també a l’hora de preparar-los. El document inclou diverses capes d’informació i permet que els músics puguin compartir les seves anotacions.

En la fase actual, la partitura digital funciona gràcies a un controlador del tempo que marca el ritme, però aquest és només el pas previ a l’objectiu final: dotar l’eina d’oïda musical per tal que escolti la música i s’adapti automàticament al so dels instruments.

El Liceu va fer la primera prova pilot amb la funció única del Conte de Nadal, amb música d’Albert Guinovart, implementant la funció als instruments de corda. Un assaig que el Gran Teatre del Liceu vol repetir i ampliar durant el 2018 per tal de contribuir a la modernització de la feina dels músics.