El Liceu tornarà a obrir aquest dimecres, dia 2, amb un concert -en dues funcions- de fragments de ‘Mitridate re di Ponto’, de Mozart. Les funcions operístiques tornen dos dies després amb ‘La traviata’, de Giuseppe Verdi. L’estrena estava programada per al dia 5, però vista la impossibilitat d’ampliar l’aforament més enllà dels 500 espectadors s’ha optat per desdoblar l’estrena en dues dates, el 4 i el 5, dividint els abonats en dos grups.

Els responsables del Liceu havien manifestat, quan es va conèixer el pla d’obertura, que no era viable reobrir amb el topall de 500 espectadors. La solució de compromís per a aquesta estrena s’adopta amb el convenciment que les altres funcions de ‘La traviata’ es podran fer amb un aforament superior, equivalent, com a mínim, al 50 % d’aforament real del teatre, 1.140 espectadors.

‘La traviata’ de Mc. Vicar

La producció de ‘La traviata’ que puja a escena ja es va poder veure a principis de la temporada 2014-2015. Una posada en escena clàssica, del britànic David Mc. Vicar, que dirigeix musicalment una dona: Speranza Scappucci.”Allò que renova aquesta producció de Mc. Vicar són els cantants, i tenim les tres millors sopranos per al paper de la Violeta: Pretty Yende, Kristina Mkhitaryan i Lisette Oropesa”, explica el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar. Dmitry Korchak i Pavol Breslick s’alternen en el paper d’Alfredo en aquest drama basat en ‘La dama de les camèlies’ d’Alexandre Dumas.

La Violeta, l’heroïna del drama, és exemple de generositat i sacrifici, però és víctima d’una societat que la jutja implacablement. El muntatge comença en el llit de mort de la Violeta, malalta de tuberculosi, evocant la seva història. “En un context de covid-19 tenim, aquest temporada, tres dones que moren de la pandèmia de l’època: la Violeta, la Mimi (‘La Bohème’) i l’Antonia (‘Els contes de Hoffmann’)”, comenta De Gomar.