Finalment el Procicat ha descartat avui que el Gran Teatre del Liceu pugui augmentar el seu aforament al 50%, ja que no s’ha pogut passar al tram 2 de la desescalada. I tal com havien anunciat que farien, des del Liceu s’han cancel·lat les funcions de demà dimarts i dimecres, ja que consideren que no eren viables. Ara mateix el límit d’espectadors és de 500 persones, un 20% aproximadament de la seva capacitat total, i havien demanat poder arribar a la meitat, 1.144 espectadors. Tanmateix, confien en un canvi de parer, a partir de dimecres, que els permeti reobrir.

Una porta que semblava oberta

Hores abans de la roda de premsa del Govern de la Generalitat,  el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, havia obert la porta a una possible ampliació de l’aforament. Ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4, en la qual afirmava que fa dies que es reuneixen amb els responsables del Liceu.

“Les condicions de ventilació del local, per exemple, són extremadament bones, i per això es plantejava permetre augmentar-ne l’aforament.”

També la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha recordat que fa dies que es reuneixen i que havien previst trobar una solució pel Liceu, però que de vegades es parla de mesures que no són prou acurades.

El Procicat tanca la porta

Des del Procicat han explicat que són sensibles a realitat particular d’una institució com el Liceu i han recordat que fa dies que s’estan reunint amb els seus responsables, però han estat ferms pel que fa a la situació epidemiològica.

“Havíem trobat una solució per al Liceu, però estava subjecta al pas al tram 2, que no s’ha dut a terme. Per tant, la decisió no depèn del Procicat, sinó del factors epidèmics.”

Per tant, sembla que les reunions entre el Govern i el Liceu continuaran, però l’augment del límit d’espectadors està subjecte a la situació de la pandèmia.

El Liceu cancel·la les funcions del 8 i 9 de desembre

El Liceu afirma que no és viable continuar amb les funcions amb només 500 espectadors. Fa uns dies ja van alertar de la situació, després de constants peticions al Procicat per demanar una revisió de l’aforament. En aquest sentit, el teatre tenia previst que a partir d’avui es pogués ocupar el 50 % dels seients de la sala, tal com van fixar en la reobertura del 27 de novembre, i disposar de 1.144 localitats en cada funció, una previsió que finalment no s’ha complert.

El teatre va reprendre les funcions operístiques la setmana passada amb ‘La traviata’, de Giuseppe Verdi. L’estrena estava programada per al dia 5, però vista la impossibilitat d’ampliar l’aforament més enllà dels 500 espectadors, van optar per desdoblar l’estrena en dues dates, el 4 i el 5 de desembre, i dividir els abonats en dos grups. Una situació que consideren que no es pot continuar duent a terme. No és el cas de la funció de Liceu Under 35, que es manté per avui amb 500 joves de menys de 35 anys.

Fe en “l’última oportunitat”

Tot i les cancel·lacions, des del Liceu no es perd del tot l’esperança, i han anunciat que mantindran el repartiment artístic de ‘La traviata’ a la ciutat, en “atenció al públic que disposa d’una entrada”, i “davant de l’última possibilitat de poder engegar les funcions els propers dies.” S’aferren a les declaracions del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en què s’apuntala possibilitat de trobar una solució per augmentar l’aforament permès al gran teatre. El Liceu confia que es revisin les restriccions a partir de dimecres i puguin reprendre els espectacles.