L’habitació 901, ubicada a la novena planta, és la més gran de l’hotel i l’única dedicada a un personatge de tot l’establiment. A les parets pengen quadres amb fotografies i poemes d’Antonio Machado i als prestatges i a la tauleta de nit es poden trobar llibres del poeta. A més, a l’equip de música hi ha discs relacionats amb ell, com l’àlbum ‘Dedicado a Antonio Machado, poeta’ de Joan Manuel Serrat.

Barcelona i Machado

Durant l’estada a l’hotel, el poeta va conèixer el novel·lista nord-americà Waldo Frank, qui havia escrit sobre Machado el 1924. També va coincidir amb amics, com el també poeta León Felipe i José Bergamín, tots dos allotjats al Majestic. Després d’un temps a l’hotel, però, Machado es va traslladar a la Torre Castanyer, als peus de la muntanya del Tibidabo. Allà rebia les visites d’altres intel·lectuals, sobretot els diumenges. El filòleg i lingüista Tomás Navarro, el musicòleg Eduardo Martínez Torner, el filòsof i catedràtic Joaquín Xirau i el seu metge, el doctor Puche Álvarez, eren els més habituals.

Machado va viure a Barcelona nou mesos. Durant aquest temps, va publicar diversos articles a ‘La Vanguardia’, que en aquella època era l’òrgan d’expressió del govern de la República i recollia signatures dels intel·lectuals i escriptors que donaven suport a la causa.

El gener de 1939 Machado va abandonar la ciutat per la imminent ocupació  de les tropes. Un mes més tard, va morir a Cotlliure. En record del pas del poeta per la ciutat, Barcelona li va dedicar un carrer, al barri de Canyelles, a Nou Barris.