Els governs català i rus han tancat els primers detalls perquè Barcelona aculli una subseu del Museu de l'Hermitage d'aquí a dos o tres anys. El president Artur Mas i el conseller Ferran Mascarell van asseure's ahir a la tarda amb la viceministra russa de Cultura i representants del grup privat inversor que està darrere del projecte. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Si nosaltres perseguim la capitalitat econòmica, cultural i turística, això passa per tenir elements de referència a Barcelona i al conjunt de Catalunya." La seu catalana de l'Hermitage se situarà en unes naus al moll Oriental del Port de Barcelona a tocar de l'hotel vela i la Bocana Nord, aquesta última en procés de transformació. Les naus, actualment en desús, són propietat del Port i estan catalogades com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. Per això, tota actuació requerirà una tramitació urbanística de l'Ajuntament, que veu bé la inversió privada sempre i quan es preservi l'estructura de la zona. Les imatges fetes públiques de com serà el projecte denoten una transformació en altura de l'espai. La seu barcelonina acollirà exposicions temporals d'uns sis mesos amb fons del museu de Sant Petersburg, i tindrà un espai de restauració, una botiga i organització d'actes, entre d'altres. Mascarell va confirmar, però, que mentre no estigui llest el projecte, hi podria haver una seu provisional a la ciutat ja l'any que ve. L'Hermitage està considerat una de les majors pinacoteques del món. La seu principal a Sant Petersburg ocupa un complex format per sis edificis amb pintures d'artistes de renom i també obres d'altres disciplines.

El projecte, encara molt incipient, s’espera que esdevingui un nou pol turístic, ja que l’emplaçament més probable serà al costat de l’Hotel W i de la zona de creuers. Concretament, en dues de les tres naus de la bocana nord del port, construïdes a la segona meitat del segle XIX i que estan incloses en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de la ciutat. Els tres edificis són propietat del Port i actualment estan en desús. L’equipament, en cas de reeixir l’operació de trasllat a la zona marítima, tindrà un moll propi, amb una superfície de 8.500 metres quadrats.

L’alcalde Trias va celebrar que s’hagi pensat en Barcelona, ja que això reforça la marca cultural de la ciutat. En canvi, el president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, s’hi va mostrar en contra. El líder socialista considera que el projecte està relacionat amb l'”especulació cultural” que promouen, va dir, certes empreses per treure rendiment de reconeguts centres culturals europeus.

Una de les majors pinacoteques del món

El museu de l’Hermitage de Sant Petersburg és una de les principals pinacoteques del món. La Generalitat ha signat el conveni de col·laboració amb la viceministra de Cultura de Rússia, Alla Manílova, a l’edifici Ucraïna de la capital russa.

El museu, que tindrà seu a Barcelona, està concisderat com un dels més importants al costat del Louvre parisenc i El Prado de Madrid. De fet, acull obres tan importants com les de Leonardo da Vinci, Picasso, Goya, Rafael, Velázquez, Miguel Ángel, Manet, Matisse, escultures de Rodin i innombrables icones.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha al·ludit a la importància que “tots els milions de visitants que ja vénen a Catalunya, inclosos els turistes russos, vegin a Barcelona i Catalunya aquesta oferta de primer nivell i gran qualitat cultural”.