Núria Gispert (Barcelona, 1936) serà l’encarregada de llegir el pregó la tarda del 19 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament. Nascuda al barri de Sant Andreu de Palomar, Gispert té una llarga trajectòria vinculada al voluntariat i l’acció social. Va participar al moviment associatiu del seu barri i va ser una de les impulsores de l’AV de Sant Andreu del Palomar. També va ser regidora a l’Ajuntament des de 1979 fins a 1995. Gispert va presidir Càritas Barceona de 1998 a 2004 i entre els anys 2002 i 2004 va ser presidenta de Càritas Espanyola.

Gispert ha explicat aquest dijous que quan li van proposar ser la pregonera de la Mercè es va emocionar. “Les llàgrimes em queien per la cara”, ha relatat Gispert, que s’ha definit com “una formigueta del treball social”. La pregonera ha dit que la festa és “un espai de trobada entre llengües, cultures i tradicions” i ha demanat que la Mercè “ajudi institucions i ciutadans a defensar la identitat de Catalunya”. L’alcalde, Xavier Trias, ha destacat “la vocació de servei a les persones” de Núria Gispert, i l’ha posat d’exemple de “la Barcelona que creu en el compromís social i una societat més justa”.

El dissenyador del cartell de la Mercè 2014 és Ignasi Aballí (Barcelona, 1958), llicenciat en Belles Arts. L’artista ha dividit la imatge en dues parts, el cel i el terra, “els dos indrets on passa la festa”,  ha dit. Els dos espais estan separats per la inscripció “2014 mercès! Festa Major de Barcelona”. El cartell té també dues grans bombolles de sabó que volen representar “el caràcter divertit i efímer” de la festa. “He posat 2014 mercès per donar gràcies als ciutadans i per dir que hi ha 2014 maneres de viure la festa”, ha explicat Aballí.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha detallat que el pressupost de la Mercè 2014 és de 3,1 milions d’euros, una xifra similar a la d’anys anteriors. Enguany serà més llarga, tot  i que en dies com el dilluns 22 hi haurà poques activitats. La festa mantindrà el festival Mercè Arts de Carrer amb teatre i circ al parc de la Ciutadella i al Castell de Montjuïc. També hi haurà espai per als actes més tradicionals (correfoc, toc d’inici, jornades castelleres o la Cavalcada de la Mercè), així com els concerts del BAM i Mercè Música. El piromusical tancarà també els actes de celebració del Tricentenari.

Estocolm serà la ciutat convidada de la Mercè 2014, que portarà a Barcelona muntatges de circ, música i  dansa, alguns dels quals combinats amb artistes locals. També signaran les projeccions a la façana de l’Ajuntament, que prenen com a referència l’edifici del Ministeri d’Afers Exteriors suec, molt similar al consistori barceloní. Barcelona serà convidada també l’Stockholms Kulturfestival, el mes d’agost, amb la presència d’artistes de diverses disciplines i els castellers de Sants. El director del festival, Claes Karlsson, ha dit que ell, com la majoria de suecs, se senten “fascinats” per la ciutat i per la seva capacitat “de fer confluir tradició i modernitat”.