Leopoldo Pomés

El fotògraf i publicista barceloní Leopoldo Pomés (1931) ha estat guardonat pel Ministeri de Cultura amb el Premi Nacional de Fotografia 2018. El jurat dels premis li ha concedit aquesta distinció “per haver participat en la configuració del col·lectiu imaginari espanyol, introduint un nou llenguatge fotogràfic dins la publicitat”.

També n’han valorat “la contribució a la història de la imatge a Espanya, amb una trajectòria vinculada als seus inicis a l’avantguarda artística del grup Dau al Set i AFAL, sempre compromesa amb la modernitat”.

La Pedrera va exposar fa tres anys una retrospectiva de Pomés, titulada “Flashback”. S’hi podien veure retrats de Joan Brossa, Joan Ponç o Antoni Tàpies, integrants del grup Dau al Set. També s’hi exposaven algunes de les seves imatges que el van catapultar en el món de la publicitat, com la campanya publicitària de les bombolles de Freixenet, un anunci que s’ha convertit en punt de referència de la publicitat a Espanya.

Anys abans, el 2012, la Fundació Foto Colectania va recuperar un projecte fotogràfic de Pomés sobre la Barcelona de finals dels anys 50 que mai abans no havia vist la llum.

Leopoldo Pomés, que ara té 86 anys, també va ser guardonat, entre d’altres, amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament i la Creu de Sant Jordi. I va ser escollit per crear la campanya d’imatge de la candidatura de Barcelona pels Jocs Olímpics del 92.