(ACN) Quan els infants fan el pas cap a l’adolescència, sovint perden l’hàbit de la lectura. Per això, una de les tasques clau de les editorials és trobar fórmules per fidelitzar els lectors més joves. Una de les estratègies més efectives és apostar per sagues infantils de gran èxit, com Anna Kadabra, L’home gos, Els futbolíssims i Harry Potter, que de ben segur seran alguns dels títols més venuts per aquest Sant Jordi.
Tot i que no hi ha una fórmula màgica, les editorials coincideixen en alguns elements que hi contribueixen, com ara unes bones il·lustracions i uns personatges lliures d’estereotips, amb els quals els lectors puguin establir vincles i identificar-s’hi. “Crear una connexió amb el lector és fonamental”, explica Laia Zamarrón, directora literària d’Alfaguara i Salamandra Infantil i Juvenil, així com també del segell Nube de Tinta.
La importància dels personatges
Bona part de l’interès que pugui generar una saga infantil és fruit dels personatges que la protagonitzen. l’editora de Cruïlla, Anna Pauner, argumenta que un “aspecte positiu és que, encara que s’ambienti en una saga de fantasia, és important que es tracti de perfils que facin les mateixes coses que ells“.
També opina de la mateixa manera Anna Casals, editora de Destino Infantil i Juvenil, que explica que és determinant que no hi hagi uns estereotips molt marcats sinó que es miri de disposar d’uns personatges “complexos” i, en certa manera, “imperfectes. I d’aquesta manera, evitar valors tòxics i negatius per a uns lectors que s’estan convertint en persones adultes”.
Les sagues infantils més populars
Alguns dels títols ambientats en fantasia que destaquen més últimament són la saga Anna Kadabra, de Pedro Mañas i David Sierra, i Magic animals, de Susanna Isern i Carles Dalmau. D’altra banda, Zamarrón també ressalta Harry Potter i Percy Jackson, que, si bé no es tracta d’apostes que es puguin considerar recents, detalla que són clàssics “consolidats” i “inigualables”, que han anat passant per diferents generacions.
Com a novetats, han despuntat títols com Telmo Lobo, d’Emilio Aragón, i Cazamisterios, de Patricia García-Rojo.

Tot i la preocupació, les editores veuen un panorama esperançador i destaquen que un factor important és que els joves llegeixin per oci i no per obligació.
