La programació d’aquesta nit es va presentar dimecres, Dia Mundial dels Museus. La comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, va subratllar l’esforç que representa que 83 museus de la ciutat i la seva àrea metropolitana coordinin avui la seva oferta i, a més, enguany incorporin les propostes de les fàbriques de creació. La iniciativa Creació & Museus vincula cada espai de creació amb un museu per tal de crear, des de les diferents disciplines, una producció artística relacionada amb la temàtica del museu o monument. Per exemple, diversos artistes residents a La Escocesa fan aquesta nit intervencions plasticoperformatives sobre les fotografies de Pérez de Rozas que s’exposen a l’Arxiu Fotogràfic.

L’Ateneu Popular de Nou Barris porta fragments d’espectacles de circ al Castell de Montjuïc, La Central del Circ ofereix un espectacle de mans-mans i un altre de malabars al Museu Blau; el Graner aporta l’espectacle de dansa ‘REM’ al MACBA, la Fabra i Coats munta el taller instal·lació interactiva ‘A cor obert’ al MUHBA, els artistes residents a l’Hangar fan una intervenció multimèdia al Museu de les Cultures del Món; la Sala Becket porta la instal·lació ‘Teatre i objecte’ al Museu del Disseny; La Caldera fa un concert de piano amb un tast coreogràfic de l’esbart Sant Martí al Museu Etnològic; el mag Hausson actua al Museu Frederic Marès gràcies a La Seca Espai Brossa i la Nau Ivanow fa que adolescents de l’Institut Martí i Franquès presentin una peça de creació col·lectiva al Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats.

Sureda diu que l’objectiu de les institucions és que els barcelonins vagin als museus tot l’any i no només aquest dissabte. Però la veritat és que aquesta nit de lluna plena hi ha més raons per fer-ho que qualsevol altre dia. A més de l’entrada gratuïta tant als recintes com a la seixantena d’exposicions que acullen, i de l’atractiu que representa gaudir d’aquests espais en horari nocturn, gairebé tots han programat activitats especials que es poden consultar a la programació de La nit dels museus, organitzada com ja és habitual en sis rutes perquè la gent no es perdi ni intenti arribar als 83 museus en una sola nit. Els espais del centre de la ciutat seran, com sempre, els més massificats. Les previsions de l’organtizació apunten que en total al final de la nit hi haurà hagut 150.000 visitants, és a dir, que se superaran els 148.000 de l’any passat. La primera edició de La nit dels museus a Barcelona va ser el 2008 i hi van participar 21 centres i 53.000 visitants.

Enguany les dues grans novetats a la llista d’espais que es podran visitar aquesta nit són el Palau Güell i el pavelló Mies van der Rohe. També es reincorporen a la nit el Jardí Botànic, el Museu Etnològic i el Museu Diocesà, en part convertit en The Gaudi Exhibition Center.

El palau dels Güell al carrer Nou de la Rambla celebra el cinquè aniversari de la seva obertura al públic com a museu, després d’un llarg període tancat per obres de rehabilitació. En la seva primera participació a La nit dels museus, el Palau Güell ofereix microvisites guiades i concerts a espais emblemàtics com la Cavallerissa (quartet de corda) o la Sala de Confiança (alumnes del Conservatori del Liceu hi tocaran el piano). Al Saló Central, hi haurà un concert de dues arpes com les que s’hi tocaven quan hi vivia la família Güell.

Per a la Fundació Mies van der Rohe, participar a La nit dels museus era una assignatura pendent, i estan molt satisfets de superar-la justament l’any que celebren els 30 anys de la reconstrucció del pavelló. Ho recordaran amb la projecció, sobre les parets del singular edifici, de fotografies que recorden la seva història, des de la construcció de 1929 fins a la reconstrucció de 1986. A més, tres grups de cambra del Conservatori del Liceu estaran amenitzant la nit i el moment del capvespre, en què els marbres del pavelló ofereixen uns reflexos irrepetibles.

Una altra novetat de La Nit dels Museus d’enguany és la participació del Gabinet Postal, que ha acabat de documentar i posar en línia les fotografies dels 65.000 segells de la col·lecció filatèlica Ramon Marull. Així, sis museus de la ciutat proposen aquesta nit que ‘Estigues atent al segell’ i mostren reproduccions en gran format d’algunes de les joies de la col·lecció, equipades amb un codi QR que permet accedir directament a la fitxa corresponent del web.

La Nit dels Museus és una iniciativa d’origen francès que el Consell d’Europa va adoptar l’any 2004 com a proposta cultural per a tot el continent. Actualment la celebració es fa simultàniament a més de 40 països. A Barcelona, es pot seguir a les xarxes socials a través de l’etiqueta #BCNésMuseu. Les fotos pujades a Twitter o Instagram amb aquest “hashtag” participaran al concurs Fotomòbil, sempre que els seus autors s’hi hagin inscrit prèviament. Per disposar de tota la informació al mòbil, hi ha una app disponible tant per a iOS com per a Android. Els 83 museus o monuments apareixen al mapa que hem inserit en aquesta notícia. A BTVNotícies.cat també fem un seguiment minut a minut de la jornada.