Fins ara només l’equip de rodatge de ‘Blancaneu’ de Pablo Berger havia tingut la sort de trepitjar el terra d’aquest palau, que des des de fa més de vint anys havia de ser de l’Ajuntament. El regidor de cultura acompanyat per un notari hi va poder entrar el 25 de juliol, i va donar les seves primeres impressions a l’agència EFE. “En entrar a la casa la sensació és que ha estat habitada fins fa poc, hi ha alguns quadres penjats i altres despenjats, i algunes habitacions, més enllà les de l’època de construcció del palau, han estat remodelades“. Ara uns tècnics municipals comencen la llarga i minuciosa feina de l’inventari: han de registrar tot el que hi ha i comparar-lo amb el que hi hauria d’haver. A primera vista, hi falten quadres, i no els menors.

Un Goya i un Greco en custòdia judicial

Segons l’Ajuntament, dos quadres de gran valor- ‘L’anuncació’ de Goya i ‘la Verge del Pilar’ d’El Greco, recuperats per la Guàrdia Civil en 2011, els té actualment en custòdia judicial una de les quatre filles de l’empresari. El consistori ja ha demanat al jutjat d’Alcobendas (a Madrid), on resideix, que es lliurin a la Fundació Julio Muñoz Ramonet, creada l’any 1995. L’objectiu és poder apropar aquestes obres i la resta de la col·lecció al ciutadà. Ciurana també ha afegit que vol fer del palauet “un equipament obert a la ciutat“, un cop l’inventari hagi acabat i s’hi hagin fet les obres necessàries per a conservar l’immoble.

De moment es preveu que el resultat de l’inventari se sabrà al novembre. Però el consistori no es troba tot sol en el litigi: la Generalitat ja ha dit que li farà costat a l’hora d’exigir la devolució de la col·lecció completa als hereus.