PILAR GUTIÉRREZ, directora en funcions del Saló del Manga "Hi ha un nexe amb Japó important. Molts japonesos venen a la nostra ciutat per contemplar la Sagrada Família i altres obres sobretot modernistes. Són uns fans absoluts de Gaudí. Però també Barcelona té molts edificis dissenyats per arquitectes japonesos".

El cartell oficial del Saló del Manga de Barcelona ha estat realitzat per Konami Kanata, una autora de manga que ha publicat dos títols a Catalunya amb l’editorial PlanetaComic. Hi apareix la Sagrada Família, acompanyada de quatre gats, un dels símbols més estesos del manga. S’hi ha volgut representar la internacionalitat del certamen i la seva popularitat més enllà de les nostres fronteres. Pilar Gutiérrez, directora en funcions del saló, ha explicat que “es vol homenatjar el nexe entre els dos països“.

El Saló del Manga ocuparà el Palau 1, les dues plantes del Palau 2, el Palau 4 i la plaça de l’Univers, on està situat l’escenari. La planta baixa del Palau 2 acollirà els expositors, el taller de manga, la zona infantil i mostres com “Manga en construcció”, sobre la presència de l’arquitectura japonesa en el manga. S’hi tractarà també la influència de Gaudí i el Modernisme sobre el Japó, així com les edificacions d’arquitectes japonesos a Barcelona. També destaquen l’exposició “Kôse: després el somni oriental“, sobre les creacions de les autores espanyoles Aurora García i Diana Fernández, i la mostra d’originals en paper shikishi, un material especial en què els autors japonesos fan les seves signatures.  

A la plaça de l’Univers tindran lloc els concursos de “cosplay”, l’Anime Song Contest, exhibicions de balls asiàtics i actuacions musicals. També hi haurà diversos espais de “photocall” perquè els “cosplayers” es puguin fotografiar. El Palau 1 estarà dedicat la gastronomia japonesa, amb els estands de restauració i un taller de cuina, i disposarà d’un espai per als videojocs de Nintendo. La planta superior del Palau 2 acollirà l’espai L’Esperit de Japó, on se celebraran activitats relacionades amb la cultura tradicional japonesa, l’espiritualitat i les teràpies naturals. Per la seva banda, el Palau 4 acollirà la sala de projeccions i tallers de jocs japonesos.

El XXI Saló del Manga ja té confirmada la participació de destacats “mangakas” japonesos, així com d’autors europeus influenciats pel manga. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Japó, el Consolat General del Japó a Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut i Casa Àsia.