Anys després de ser un escriptor d’èxit i guanyar un premi Goncourt, Roman Gary (qui en realitat era jueu rus i es deia Roman Kacew) va percebre que la crítica començava a considerar-lo passat de moda. Llavors va convèncer el seu nebot per tal que assumís la personalitat d’Emile Ajar, un inexistent autor que li va permetre seguir publicant.

La crítica va rebre Ajar, que era ell mateix, com una gran promesa de les lletres franceses. De fet, va acabar guanyant un altre Goncourt. Amb el frau, Gary va posar en evidència el món de les lletres franceses, però, era aquest el seu propòsit? La companyia Sixto Paz ha plantejat el treball, precisament, des de la recerca psicològica.

Qui s’avingui a una impostura com la de l’obra pot veure-la de franc. Amb la compra de l’entrada, rep una fitxa biogràfica de personatges com Donald Trump, Pilar Rahola o Whitney Houston. Abans de la funció, al vestíbul de la Sala Beckett, l’espectador ha de respondre una suposada entrevista com si fos un dels personatges. Si convenç la companyia, rebrà l’import abonat.