"Jo crec que el problema amb la continuació de les obres de la Sagrada Família, que jo no hauria continuat, és que es presenten com una obra de Gaudí. Jo crec que és més estricte presentar-les com una obra gaudinista perquè en realitat l'obra de Gaudí no es feia a partir d'un projecte, a partir d'uns documents, sinó que el que Gaudí tenia era un obrador que estava allà a la Sagrada Família i l'obra de Gaudí s'anava fent a mesura que s'anava construint amb la presència activa de Gaudí i dels seus ajudants. De manera que el que s'ha fet a la Sagrada Família, sense entrar en judicis de valor, és agafar diversos documents que havien quedat dispersos per aquí i per allà -alguns dibuixos, algunes fotografies, algunes definicions que en el seu moment es van fer de com seria el temple acabat- i determiar un moment congelat d'una imatge de la Sagrada Família. I aquesta és la que estan construint al peu de la lletra. Ideològicament i intel·lectualment és molt diferent del que Gaudí hauria fet." "El Parc Güell és una construcció extremadament fràgil que és visitada per milers de persones cada dia. Això vol dir que el desgast és molt important. Llavors aquí es planteja un problema de conservació radical. D'una banda, pensant en quina mena d'accés, de gaudi d'aquesta obra es pot fer, si les multituds són adequades per aquesta obra i, de l'altra, planteja temes complicadíssims en el món de la restauració i de la conservació de l'arquitectura perquè s'ha de saber fins a quin punt unes coses es poden mantenir, de quina manera i com es pot conservar l'autenticitat de tot això." "La Càtedra Gaudí es va fundar l'any 1956 en un moment en què la figura de Gaudí era una figura desconeguda en el món internacional i la seva obra estava en perill. Ara tot això no té sentit, Gaudí és l'arquitecte més popular que existeix al món. Dels arquitectes moderns, el més popular. L'únic que té autocars de turistes davant les portes dels seus edificis. De manera que jo crec que una de les missions de la Càtedra Gaudí és lluitar contra aquesta conversió de Gaudí en un producte per turistes, en un producte comercial. La visió de Gaudí està atrapada pel seu èxit popular que fa que la possibilitat de l'estudi sigui més difícil i que molts que ho podrien fer fugin d'aquest personatge que pertany a un altre món, al món de l'entreteniment. La càtedra desplegant un programa científic de restauració, conservació dels fons, desplegant un programa de beques, cursos, seminaris i incentivació de tesis doctorals en un context internacional, pot fer molt per recuperar Gaudí per al món del coneixement."

“La Sagrada Família de Gaudí no es feia a partir d’un projecte arquitectònic, sinó que s’anava construint dia a dia des de l’obrador que l’arquitecte tenia a l’interior del temple”, explica Juan José Lahuerta, nou director de la Càtedra Gaudí de la UPC. Un mètode molt diferent, assegura, al que s’empra actualment. “S’han agafat documents dispersos d’aquí i d’allà, alguns dibuixos, i s’ha imaginat una imatge de com hauria de ser la Sagrada Família acabada. I aquesta imatge és la que estan construint al peu de la lletra”, explica Lahuerta.

Com a nou director de la Càtedra Gaudí, Lahuerta es marca com a objectiu principal combatre la banalització que ha patit amb el pas dels anys la figura de Gaudí. “Quan es va crear la càtedra, l’any 1956, era un arquitecte poc conegut a escala internacional i la seva obra estava en perill”, diu Lahuerta. “Ara, en canvi, és l’arquitecte contemporani més popular del món i el que cal és lluitar contra la seva conversió en un producte per a turistes, en un producte comercial”, afegeix.

Per combatre aquesta banalització, la Càtedra Gaudí creu que és primordial que el món científic aposti per investigar la figura de Gaudí, un arquitecte que, diu Lahuerta, “ara mateix fa certa mandra als estudiosos”. Des de la càtedra impulsaran un programa de beques, cursos i seminaris, i s’incentivaran tesis doctorals per a aquells que, en àmbit internacional, vulguin aprofundir en l’obra de Gaudí. Per això, reconeix Lahuerta, els calen més recursos econòmics. El rector de la UPC, Enric Casas, a qui Lahuerta ha demanat un “compromís ferm amb la Càtedra Gaudí”, ja va assegurar que faria tots els possibles per obtenir finançament però va advertir que, ara per ara, la universitat no té recursos.