Tot gravat per repassar a casa el ritme típic del garrotín, l'última lliçó del taller de guitarra d'aquest matí. Els alumnes n'han tret profit. Si la tarda està reservada per les actuacions, el matí de la Diada de la Rumba Catalana és per les activitats formatives. (minirespira) Les aules s'han omplert per aprendre els secrets del gènere amb l'ajut de professionals reconeguts. "Piso! Qué asco, qué asco" L'èxit de convocatòria posa en evidència que la rumba catalana continua captivant el públic. De fet, segons Foment de la Rumba Catalana, el gènere travessa un moment dolç. Els músics ho corroboren. RAMÓN DEL PICHÓN, SAM MOSQUETÓN I DANI CARACOLA: "Ara és un moment que hi ha molts grups. Que fan rumba pura, rumba fusió, rumba folk... moltes coses. La rumba creix." I podria créixer més gràcies a l'impuls rebut per la Generalitat de Catalunya, que l'ha declarada Patrimoni Cultural del país. Això, segons els rumberos, s'hauria de traduir en un increment de la programació. ABILI ROMA, president de Foment de la Rumba Catalana: "Com es programa el ball de sardanes, el ball del fanalet, el ball de bastons, els gegants... Si la rumba catalana forma part del patrimoni cultural de Catalunya, també ha de formar part de les festes majors del país." L'objectiu de Foment de la Rumba Catalana va més enllà del reconeixement al nostre país. Tot i que saben que serà un camí llarg i difícil ja han iniciat els tràmits perquè sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. A la tarda la Diada ha continuat amb concerts en format JAM. Hi han participat 14 formacions. La més multitudinària Derrumband, amb 15 músics sobre l'escenari.

El Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) assegura que el gènere travessa un moment dolç. S’estan creant noves formacions que experimenten amb la rumba catalana incorporant-hi sons d’altres estils. El fet, a més, que la Generalitat de Catalunya hagi declarat aquest any la rumba com a Patrimoni Cultural de Catalunya fa pensar, segons FORCAT, que augmentarà la seva programació en les festes populars.

“De la mateixa manera que no hi ha festa major que no tingui gegants o sardanes, tampoc no n’hi hauria d’haver cap sense presència de rumba catalana. Si és patrimoni cultural del país s’hauria de notar,” assegura Abili Roma, director de FORCAT.

L’objectiu de Foment de la Rumba Catalana va més enllà del reconeixement al nostre país. Tot i que saben que serà un camí llarg i difícil ja han iniciat els tràmits perquè sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Activitats matí i tarda

A l’edició de la Diada de la Rumba Catalunya d’aquest any s’ha programat tallers de percussió, de guitarra, de ball, de piano i de palmes al matí i una jam rumbera tota la tarda fins a les deu de la nit en què participaran La Màlaga, Arrels de Gràcia, The Lito, Micu, Derrumband, Mataró Rumba All Stars, 9Son, Los Demadraos full equip, Pantanito trio, Maria Cambray, Pura Rumba, La Payoya i Maruja Garrido.