"Cuando pienso que en este campo han desfilado durante cinco años cientos de miles de cadáveres de todas las nacionalidades de Europa, entre ellos 7.000 españoles, de 9.000 que llegaron a este infierno, me cogen escalofríos." És el testimoni d'un dels pocs que van sobreviure al camp de concetració nazi de Mauthausen. En aquesta carta, de 1945, es dirigia a la seva família per explicar-los que els americans els havien alliberat. L'actor Fermí Reixach va ser ahir l'encarregat de posar-li veu. PAU CARRIÓ, director de teatre: "De cartes així suposo que tots nosaltres si rebusquéssim una mica, en els nostres avis, en calaixos antics, potser n'acabaríem trobant i descobriríem històries com aquesta o encara més fortes o, en tot cas, més corprenedores." 'La retirada' és un compendi d'històries explicades a través de la correspondència de cinc republicans que acabada la Guerra Civil van haver de separar-se de les seves famílies. Forma part del cicle del Teatre Lliure Cartes Lliures, que es basa en la lectura interpretada de cartes personals. "Parlant-ne vam trobar que les cartes eren un gènere que té molta gràcia per ser dit. Hi ha una veu d'una persona que escriu a una altra. És una veu per ser escoltada per una altra persona dins d'una intimitat que això també té a veure una mica amb el teatre." "El cicle Cartes Lliures encara reserva una sessió més dedicada a la correspondència dels republicans a l'exili. Serà el proper 10 de gener al Teatre Lliure de Montjuïc amb cartes de personatges insignes de la cultura catalana. Us ho ha explicat, des del Teatre Lliure de Gràcia, Guillem Martínez".
Els encarregats de posar veu a les cartes van ser els actors i actrius Muntsa Alcañiz, Imma Colomer, Quim Lecina, Anna Lizaran, Josep Minguell, Domènec Reixach, Fermí Reixach i Toni Sevilla, sota la direcció de Pau Carrió.
Dins del cicle Cartes Lliures hi ha una segona sessió dedicada a la correspondència dels republicans a l’exili. Es representarà el proper 10 de gener al Teatre Lliure de Montjuïc. L’obra es titula ‘L’exili’ i es basa en cartes de personatges insignes de la cultura catalana que van haver de marxar del país.