Aquesta inauguració s’ha fet coincidir amb l’Any Espriu, durant el qual s’han celebrat diversos actes per recordar el centenari del naixement del poeta. L’artista Frederic Amat s’ha fixat en l’obelisc que s’alça al passeig de Gràcia amb la Diagonal, més conegut com el Llapis, que ha reproduït parcialment. L’homenatge s’ha fet a Gràcia perquè Salvador Espriu hi va viure més de 40 anys. Concretament, als números 132 (Casa Fuster) i 118 del passeig de Gràcia. L’escultura d’Amat ha costat 175.000 euros a l’Ajuntament. En l’acte hi han participat diverses personalitats del món polític i cultural, entre elles, l’alcalde, Xavier Trias, i l’actriu Montserrat Carulla, que ha recitat un poema d’Espriu just l’endemà d’abandonar els escenaris.

S’acaba la remodelació als Jardinets

Amb la inauguració del monument d’Amat als Jardins de Salvador Espriu, més coneguts com Jardinets de Gràcia, s’acaben les obres de remodelació d’aquest espai, que disposa d’un nou paviment a les voreres, amb panots hexagonals d’estil gaudinià. També s’hi ha canviat l’enllumenat i s’hi ha enllestit una nova canalització. El monument disposa d’un sistema de canalització d’aigües que el connecta a la xarxa de clavegueram i que ha de permetre drenar l’aigua de l’espai en cas de pluja. La reforma és només una part de la remodelació prevista en conjunt a tot el passeig de Gràcia, obres que van iniciar-se en el tram central la setmana passada.

Per ubicar l’obra de Frederic Amat ha calgut retirar el conjunt escultòric d’Ernest Maragall i Noble, ‘L’Empordà. Oda nova a Barcelona’. Aquesta obra es va fer el 1961 per commemorar el 50è aniversari de la mort del poeta Joan Maragall, pare de l’escultor. Va estar confinada al Parc de Cervantes perquè escandalitzava algunes autoritats de l’època. El 1985, l’alcalde de Barcelona i nét del poeta, Pasqual Maragall, va ubicar-la als Jardinets de Gràcia. En els propers dies l’obra es tornarà a col·locar prop del seu emplaçament, a tocar de l’hotel Casa Fuster.