Són imatges recuperades del que es coneix com "La maleta mexicana": un conjunt d'instàntanies de Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour Chim preses durant la Guerra Civil Espanyola. En realitat no es tracta de cap maleta, sinó d'un recull de negatius que es van guardar en aquestes tres capses durant més de mig segle. Un llegat que va desaparèixer quan Capa va haver d'abandonar París el 1939 abans que els alemanys ocupessin la ciutat. Tot aquest material es va donar per perdut fins que va reaparèixer a Mèxic el 1995. Dins de les tres capses van trobar-hi 4.500 fotografies dels tres autors. S'hi poden veure manifestacions, desfilades i bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. Hi apareixen també batalles decisives com les de Terol o Brunete. Entre els negatius hi ha retrats desconeguts de personatges com Federico García Lorca, La Pasionaria o Ernest Hemingway. A més, l'estudi de les imatges ha permès confirmar o reatribuir l'autoria d'algunes fotografies. DAVID BALSELLS, conservador en cap de fotografia del MNAC: "És una troballa importantíssima, no solament perquè hi ha alguna imatge inèdita, que també és important, sinó perquè podem situar les que coneixem en un context seqüencial." En les instantànies hi apareixen més de 200 nens en diversos escenaris de Barcelona, Madrid i el País Basc. A través de l'exposició pública de les imatges es vol mirar d'identificar-ne alguns. DAVID BALSELLS, conservador en cap de fotografia del MNAC: Perquè els nens pensem que podem tenir encara un marge d'identificació. Casualment hem rebut un comunicat d'un republicà presoner als camps de concentració francesos que s'ha reconegut ell mateix. Encara això està passant." Al MNAC es poden veure 70 de les instantànies trobades a "La maleta mexicana". A més, l'exposició també presenta els fulls de contactes i retalls de diaris de l'època. És la primera vegada que els negatius es poden veure en un museu de l'Estat espanyol. La mostra s'inaugurarà demà i es podrà visitar fins al 15 de gener.

El MNAC acull, per primera vegada a Espanya, les fotografies realitzades per Capa, Taro i Chim durant la Guerra Civil espanyola, de les quals s’havia perdut el rastre des de 1939.  “La maleta mexicana” és, sens dubte, el conjunt de negatius recuperats més important del segle xx.

Els fotògrafs simpatitzants del bàndol republicà, com Agustí Centelles o Luis Ramón Marín, van amagar els negatius perquè no caiguessin a mans dels franquistes. El mateix va passar amb els fotoperiodistes estrangers que van intentar amagar-los dels nazis. Probablement aquesta va ser la raó que va portar Robert Capa, la seva companya Gerda Taro i David Seymor Chim (cofundadors de l’Agència Magnum) a guardar tres caixes amb 4.500 negatius de 35 milímetres disparats per ells a la Guerra Civil espanyola. 

Testimoni gràfic excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, “La maleta mexicana” és un mirall de la nostra història.

L’exposició es podrà visitar del 6 d’octubre al 15 de gener de 2012.