Al Josep Cots li toca jubilar-se a l'agost. La data coincideix amb el final de contracte del local on ha estat la llibreria Documenta els últims 38 anys. Però ell encara té ganes de seguir treballant i, per tant, ha decidit tirar endavant un nou projecte. JOSEP COTS, propietari de la llibreria Documenta "I el risc de continuar és que cal fer unes instal·lacions noves, i això als 65 anys no té gaire sentit perquè el futur està limitat. Per això vaig pensar que calia un soci jove que m'aportés capital i que m'aportés joventut." L'Éric i la seva família són clients de tota la vida. Quan al setembre va llegir la crida del Josep, va agafar la seva filla i es va plantar a la porta de la llibreria a esperar-lo. ÉRIC DEL ARCO, soci de la llibreria Documenta "I quan el Josep va aparèixer pel carrer ens vam acostar i li vaig dir: 'Hola Josep he vist la notícia i m'interessa, sóc candidat'. Es va quedar molt sorprès em va dir que ja em diria alguna cosa, i després em va dir que sí. I a partir d'aquí, moltes reunions i fins aquí." Ara comencen junts una nova etapa, amb el mateix nom i la mateixa filosofia, però serà a un nou local que encara estan buscant. Ha de ser al centre de Barcelona però gairebé segur que no a Ciutat Vella. Per fer-ho realitat necessiten suport econòmic, per això han fet una crida a clients, amics i barcelonins. JOSEP COTS propietari de la llibreria Documenta "Farem dos tipus d'aportacions, per als molts petits que no són gens menyspreables, obrirem un Verkami. I després per als que estiguin disposats a aportar-hi una mica més, a partir de 250 euros, farem uns comptes amb participació en què entren en la societat limitada que farem." El compte corrent i el Verkami estan operatius des de dijous passat. S'han donat de marge fins al 15 de gener per aconseguir els diners. I, sinó, Documenta tancarà a l'agost.

La llibreria Documenta, inaugurada l’any 1975, vol renovar-se. El propietari del local, Josep Cots, ha buscat un soci per començar un nou projecte i instal·lar-se en un local diferent. Tot i així, per mantenir la llibreria oberta necessiten 40.000 euros, que intentaran aconseguir a través de particulars. De moment, ja han iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami per obtenir 6.000 euros.

L’any 1975, la llibreria Documenta va obrir les portes disposada a ser una llibreria diferent, especialitzada en literatura, art i ciències humanes. Els llibres havien de ser en català, castellà, anglès i francès, i la qualitat havia de prevaldre sobre altres criteris. Han passat 38 anys i la llibreria ha superat els grans canvis del món del llibre com l’únic establiment d’una superfície mitjana, i poden dir amb orgull que funcionen independents de cap grup empresarial.

La llibreria Documenta manté el projecte i la línia que té des de l’any 1975, i el propietari, Josep Cots, pensa que encara hi ha molt camí a fer. És per això que en comptes de jubilar-se quan li tocaria, a l’agost de l’any vinent, ha decidit seguir endavant i començar un nou projecte que l’il·lusiona tant com quan va obrir per primer cop la llibreria.