En aquest mateixos carrers va començar la idíl·lica història entre un jove escriptor valencià de cognom Fuster i Barcelona. Amb poc temps, Joan Fuster es va adaptar a la perfecció als cercles intel·lectuals de la ciutat de principis dels anys 60. Una inspiració que el va portar a escriure la seva obra mestra: 'Nnosaltres, els valencians', un llibre que arriba als 50 anys d'història... MARTÍ ESTRUCH, escriptor: "Joan Fuster és una mica el nostre tapat, és un intel·lectual d'una categoria excepcional, que és relativament poc conegut pel gran públic, que és un autor de textos periodístics únics però que a les facultats de periodisme no s'ensenya" Justament per donar-lo a conèxier, el periodista i escriptor Martí Estruch ha presentat el llibre 'Joan Fuster i Barcelona', una restrospectiva que relata la relació de Fuster amb la ciutat. Amb les seves personals ulleres i el seu bigoti inconfusible, Fuster es va obsessionar pel sentiment identitari de la seva terra, una preocupació que el va perseguir al llarg de la seva vida. MARTÍ ESTRUCH, escriptor: " Ell era un gran defensor de Barcelona com a capital de la catalanitat. I després ell tenia molt clar el concepte de Països Catalans, potser no tant des del punt de vista polítidc, que també, sinó des del punt de vista cultural i lingüístic" Josep Pla ja va dir que Fuster no era ni un català de València, ni un valencià catalanitzat. Justament aquest ideari nacionalista és el que Fuster va seguir fins als seus últims dies. La presentació d'aquest llibre, 'Joan Fuster i Barcelona', s'engloba en el marc de l'exposició sobre l'autor que es fa al Palau Robert. Una exposició que estarà oberta fins al 17 de febrer. Us ho ha explicat des del Palau Robert, Marc Calderó.

Amb 31 anys, Joan Fuster va trepitjar per primera vegada Barcelona i se’n va enamorar. Va descobrir una ciutat plena de moviments lingüístics i culturals en defensa de la catalanitat que tant anhelava a la seva terra, València.

Joan Fuster es va moure en els cercles intel·lectuals de la Barcelona de l’època, i va adoptar el sentiment nacionalista valencià amb el clar convenciment que la ciutat havia de ser la capital de la catalanitat. Des d’aquest moment, Fuster va dedicar la seva llarga carrera professional i personal a la lluita a favor del nacionalisme i de l’ideari dels Països Catalans, no tant des de la vessant política, sinó de les coincidències culturals i lingüístiques entre Catalunya i el País Valencià.

Tot i la seva dedicació a la cultura, Joan Fuster no és un gran conegut del públic general i per aquest motiu el periodista Martí Estruch ha escrit un llibre sobre la seva història. Sota el títol ‘Joan Fuster i Barcelona’ Estruch fa una retrospectiva de la vida de l’autor de Sueca i descobreix les peculiaritats, l’ideari i el talent de l’escriptor.

La presentació d’aquest llibre s’ha fet en el marc de la exposició “Nosaltres, els valencians”, una exposició que es pot visitar al Palau Robert fins al 17 de febrer.