Així sonava el Sidecar a finals del segle XIX. És el so de la impremta del diari 'La Vanguardia', que va ser en aquest local entre 1881 i 1888. Un ambient ben diferent del dels anys 60, quan es va convertir en el Bar Texas. El nom no és casualitat, tenint en compte la gran quantitat de soldats nord-americans que passaven per Barcelona. I llavors va arribar el punk. Conservava el mateix nom de Texas però la clientela va canviar radicalment. Els treballadors de 'La Vanguardia' i els clients del Bar Texas entraven pel carrer de les Heures, no va ser fins a 1982, quan el local es va convertir en el Sidecar, que es va obrir aquesta porta mirant a la plaça Reial. L'exposició "De la Vanguardia al Sidecar", de la Fundació Setba, fa un repàs de la història d'aquest edifici emblemàtic de Barcelona, que des de fa 32 anys és un referent de la música rock en directe. Es podrà veure fins al 31 de gener i, a part de l'exposició, es faran diversos actes per explicar la història d'aquesta cantonada de la plaça Reial.

La mostra -una de les novetats de la temporada– vol recrear la memòria històrica del local que des 1982 i fins avui alberga el club de rock Sidecar. Però l’espai ha viscut diverses etapes que també es recullen a la mostra, perquè des de 1881 fins a 1888 l’edifici va ser la seu de la primera redacció i els tallers del diari ‘La Vanguardia’. Després va arribar l’etapa del Bar Texas, freqüentat pels mariners de la sisena flota i, posteriorment, un bar punk.

També hi ha una mostra artística de quatre autors contemporanis, com Víctor Pérez Porro, Philip Stanton, Fátima Tocornal i Isidre Tolosa, que exposen obres que prenen com a vincle la paraula i les cançons, dues formes de comunicació que remeten a la història de Sidecar quan va ser una redacció de diari i també quan es va convertir ja en un espai musical.

La Fundació Setba baixa a la plaça Reial

La Fundació Setba, situada al número 10 de la mateixa plaça i que ha inaugurat recentment seu a l’Eixample, també porta obres dels seus artistes a 16 establiments de l’entorn per “inundar” d’art la plaça Reial. Es tracta de quadres rodons, inspirats en vuit portades històriques del diari i vuit cançons mítiques que van sonar a Sidecar. El projecte es completa amb diverses activitats paral·leles, en què s’ha programat per exemple un concert de swing i la projecció d’un reportatge sobre la plaça.

Cada mes de novembre la Fundació Setba baixa a la plaça Reial i la plaça Reial puja a la fundació, per recuperar la memòria d’aquest espai a través de les persones del barri, dels establiments que hi havia en el passat i dels que hi ha en l’actualitat.