La sala principal de la Fundació Setba està presidida per una autèntica joia. Es tracta de la cadira original del segle XIX i la capsa d’un enllustrador singular, en Fructuós Canonge, també anomenat el Merlí espanyol. CRISTINA SAMPERE, directora de la Fundació Setba “Va actuar davant de reis i reines i és increïble com un personatge que va néixer a un poble va arribar a estar en el món sencer. Però no va perdre mai de vista el que era la plaça Reial, va continuar tenint el lloc d’enllustrador fins al final.” La història d’aquest enllustrador de sabates que es va convertir en un dels mags de més prestigi d’Europa és l’argument d’aquest any de la Fundació Setba per recuperar la memòria de la plaça Reial, una iniciativa que es va iniciar ara fa quatre anys. DARIO OLAORTUA, president de la Fundació Setba “Buscant què hi havia als seus orígens, i a més a més, jugar amb la gent del barri i dir, bé i vostè d’aquest local que hem recuperat que abans era ‘La Vanguardia’, que abans era el Sidecar, vostè què recorda? El projecte té també la complicitat dels locals de la plaça que cada any, i depenent de la temàtica, mostren obres d’artistes de reconegut prestigi.

Des de fa quatre anys, la Fundació Setba descobreix la història d’un dels establiments de la Plaça Reial. En aquest cas, l’Hotel DO, situat al carrer de Colom, que dóna accés a la plaça des de la Rambla, serveix d’excusa per conèixer la figura de Fructuós Canonge.

Canonge muntava el seu espai de treball sota les arcades de la plaça, just davant de l’hotel, on també guardava la cadira d’enllustrar. Però més que per les seves habilitats en aquest ofici, Fructuós Canonge es va fer famós com a mag. De fet, era conegut com el Merlí espanyol i va aconseguir ser un dels prestigitadors més coneguts del seu temps a Europa.

Com explica Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, Canonge “va actuar davant de reis i reines” però “va continuar tenint el lloc d’enllustrador fins al final”. La mostra “La màgia de la Reial” ret homenatge a la seva figura amb obres de prestigiosos artistes com Joan Brossa, Ramon Enrich o Carles Pujol, totes inspirades en la màgia. A més a més, els establiments de la plaça Reial també participen en l’activitat exhibint obres creades a partir d’una capsa de jocs de Màgia Borràs.