Després d'anys difícils, la cultura torna al Born. I ho fa reprenent el camí que temps enrere el va situar al mapa com a barri modern i cultural. Un ADN que va perdre durant uns anys negres, a causa primer de l'especulació (que va fulminar les galeries d'art) i, després, de la crisi. En bona part el revulsiu ha arribat gràcies a un edifici que va trigar a aparèixer: El Born Centre Cultural. L'antic mercat rehabilitat ha coincidit amb un canvi... Les galeries d'art han tornat als estrets carrers del Born. JOAN TEIXIDOR, galeria d'art Barcelona Visions "Sembla que sí. Hi ha un moviment del sector de les galeries. No sé si estan tancant o venen per primera vegada. Jo crec que el que està passant és una conseqüència normal que passa en societats occidentals que és una concentració. I ara està passant a Barcelona. La zona escollida sembla que és el Born." Petites galeries, al costat de grans museus, com el Picasso (que mai no ha marxat), o el MEAM, el Museu Europeu d'Art Modern, o l'acabat d'arribar Museu de Cultures del Món. També s'afegeix a la llista un espai més veterà: la fàbrica de creació contemporània. La Seca Espai Brossa, que es va instal·lar al cor del Born. HERNAN BONÍN, director artístic de La Seca Espai Brossa "Tot i que en aquests últims temps, moltes botigues, molts comerços tanquen i tornen a obrir, el cert és que aquest és un nucli que té una vitalitat com pocs nuclis hi ha a Barcelona." Tot plegat al costat de noves iniciatives que han aterrat recentment al barri, com la Fundació Gaspar (que ara engega) o el Blue Project Foundation. Un espai que, amb només dos anys, ja s'ha convertit en una referència. AURÉLIEN LE GENISSEL, codirector artístic de Blueproject Foundation "Ja era un barri molt interessant en l'àmbit de l'art contemporani i cada cop més s'està tornant més en un barri potent en aquest aspecte." Una tendència que no s'atura. L'any que ve Foto Colectània abandonarà l'espai actual per instal·lar-se al passeig de Picasso.

El nou espai obre portes amb l’exposició “Art Strikes Back!”, que mostra prop de 20 obres seleccionades d’autors contemporanis internacionals.  La Fundació Gaspar se suma a la llista, cada cop més extensa, de sales culturals concentrades en aquest barri de la ciutat. Després d’anys difícils, la cultura torna, doncs, al Born. Un ADN que va perdre durant uns anys negres, primer per l’especulació -que va fulminar les galeries d’art- i després per la crisi.

En bona part el revulsiu ha anat junt amb la irrupció d’El Born Centre Cultural, que ha fet ressorgir les galeries d’art, amb petits locals al costat de grans museus, com el Picasso, el MEAM -Museu Europeu d’Art Modern- o el recent arribat Museu de les Cultures del Món. Tot plegat, juntament amb  noves iniciatives, com la Fundació Gaspar (que ara engega) o el Blue Project Foundation, una aposta recent d’art d’avantguarda, que ja és una referència. La tendència no s’atura: l’any que ve Foto Colectania abandonarà l’espai actual per  instal·lar-se al passeig de Picasso.