Quieta i gairebé sense parpellejar durant un minut. És el temps que tarda a reaccionar el col·lodió en aquestes condicions de llum. Es tracta d'un químic que s'usava en fotografia fa ben bé dos segles. El resultat, sobre planxes de metall, és aquest. Un mètode ben diferent del que usava la fotoperiodista Anna Turbau quan, en l'època de la transició espanyola, va viatjar a Galícia a fer reportatges per a la revista 'Interviú'. Des d'avui, el Centre Golferichs n'acull una àmplia mostra. Fins i tot amb alguna fotografia mai vista en una exposició. "En fer la foto ell i jo vam tenir aquesta mirada. I vaig pensar 'Jo aquesta foto no la puc publicar perquè aquest nano ja en té prou amb el fet que vegin el seu pare mort'. Tot i saber que té molt valor periodístic no la vaig pubicar mai i aquesta és la primera vegada que es veu en una exposició." La d'aquest any és la setena edició de la Fotofesta. Un esdeveniment que ha crescut amb els anys i que ara programa entre les seves activitats conferències de professionals de primera línea. En aquesta abraçada entre Tino Soriano i Walter Astrada hi ha quatre premis World Press Photo. Ells millor que ningú saben com ha evolucionat el món del fotoperiodisme. "Els secrets del fotògraf eren com una mena d'assegurança. T'enviaven a fer fotos perquè ningú no sabia més que els professionals si sortiria el material correcte abans de revelar. Ara no, ara de sobte cau tot a terra, comencem de nou, els preus baixen, la tecnologia puja, canvia cada mes."

L’objectiu de la Fotofesta, segons els organitzadors, és impulsar i contribuir a l’exhibició, difusió i divulgació de produccions culturals en l’àmbit de la fotografia. Vol ser un punt de trobada per als professionals del sector i els estudiants de fotografia.

També s’han inaugurat dues exposicions al Centre Cívic Golferichs. La fotògrafa Anna Turbau presenta les imatges que va capturar a Galícia en l’època de la transició i que es publicaven a la revista Interviú. El fotògraf Salvi Danés presenta l’exposició ‘Black Ice, Moscow’.