Des del febrer de 2012, quan es va inaugurar, la Filmoteca de Catalunya té una de les seves seus al barri del Raval. És per això que durant aquest estiu es projectaran 23 pel·lícules sobre el barri i es podrà veure l’exposició “El Raval al Raval. Imatges d’un barri”. Durant la Festa Major del Raval totes les sessions del cicle així com l’entrada a l’exposició seran gratuïtes.

La Filmoteca de Catalunya retrà homenatge al barri on es va instal·lar fa uns mesos programant un cicle de pel·lícules sobre el Raval. Des del dia 12 fins al 16 de setembre la Filmoteca recorrerà les diferents visions cinematogràfiques que s’han projectat sobre el barri, amb especial atenció a pel·lícules rodades durant el franquisme com ara ‘Los atracadores’, ‘Hay un camino a la derecha’, o ‘Distrito Quinto’.

Durant molts anys el cinema va veure el Raval com un barri canalla, refugi de desitjos i vicis, de crims i misèries, però també amb empenta obrera i un esperit popular. Un cop es va incorporar a la ciutat, en desaparèixer les muralles, el Raval es va anomenar barri Xino, Distrito Quinto o 08001, una diversitat de noms per a un sol barri que la Filmoteca defineix com a “cinematogràfic” per la vintena llarga de títols que ho confirmen.

El cicle també mostra com amb l’arribada de la democràcia, la imatge nocturna de delicte es va endurir amb films com ara ‘Bilbao’, ‘Barcelona sud’, ‘La rossa del bar’ i ‘Susanna’. El cinema també ha documentat el canvi de segle al Raval i les transformacions urbanístiques i socials del barri, que van quedar plasmades en pel·lícules com ‘En construcción’ o ‘De nens’, dos documentals que van anar seguits de molts altres.

Durant la Festa Major del barri totes les sessions del cicle, així com l’entrada a l’exposició fotogràfica, seran gratuïtes.