Els veïns i entitats del Clot i del Camp de l’Arpa van començar a reivindicar l’edifici de La Farinera als anys 70. El procés va ser llarg, però finalment l’antiga fàbrica de farina, ubicada a la plaça de les Glòries, va obrir al públic com a centre cultural l’any 1999. Ho va fer amb la participació de les entitats en la gestió de l’equipament.

Per celebrar aquests 20 anys de funcionament, s’ha organitzat una exposició i els responsables afronten l’efemèride amb ganes de continuar creixent de cara al futur. Volen consolidar la programació expositiva, musical i teatral i portar l’activitat del centre cívic a diferents punts del barri, més enllà de l’edifici.

La Farinera, de fàbrica a equipament cultural

El Centre Cultural de la Farinera compleix 20 anys, però quan els veïns i entitats van començar a reivindicar-lo als 70, no era tan clar que l’edifici s’acabés convertint en un equipament per al barri. Des de la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa expliquen que va ser propietat privada fins al 1991 i calia que el propietari s’avingués a vendre-la. Finalment, es va aconseguir i es va inaugurar el 99. Des d’aleshores, ha estat un puntal en la dinamització de la cultura popular del barri.

Les diferents entitats són les encarregades de la gestió de l’equipament a través d’una federació. El de La Farinera va ser el tercer centre cívic de la ciutat que va posar en funcionament aquesta fórmula. Els primers anys van ser difícils, però després es va aconseguir una programació teatral i musical amb repercussió en àmbit de ciutat. També es va consolidar l’espai expositiu que ara acull una mostra sobre la història de l’equipament per commemorar el vintè aniversari.