Havia de ser el setembre del 2020, any del 40 aniversari de La Cubana, però la situació sanitària ho va impedir. Ara, la companyia tanca la gira de l’espectacle ‘Adeu, Arturo’ (representat en castellà a la resta de l’estat), al Teatre Coliseum. Ho fa després de 492 funcions en 30 ciutats, amb més de 300.000 espectadors.

Fidel a la màxima que la vida és, en part, teatre, i que qualsevol celebració és una posada en escena, La Cubana converteix un funeral en una festa. Quan els espectadors arriben al teatre (rebuts per membres de la companyia al carrer, com és marca de la casa), es troben totes les butaques reservades per a entitats de nom d’allò més pintoresc. Entre els assistents, alguns de sospitosos, vestits com ciutadans àrabs o hindús. Han vingut al funeral de l’Arturo Cirera Mompou, l’Arturo del títol.

Funeral de “varietées”

Home de vida intensa, andorrà però barceloní d’adopció, Arturo Cirera va conrear diverses disciplines artístiques. Un personatge a qui no agradaven els funerals. Ell volia que el seu fos una festa i hi han estat convidats amics de divers pelatge i procedència: velles glòries del bel canto, les ranxeres o el Paral·lel. En molts casos, entitats ben curioses: els amics dels homes separats d’Espanya, l’Associació d’Amics d’Andorra o la dels “streapers” de Terol. La Cubana s’encarrega de fer de la cerimònia una revista de varietats.

“Tots els espectacles que fem són diferents, però, en el fons, iguals. Ens repetim més que els lloros”, confessa Jordi Milán, director de La Cubana. Però el mèrit hi és. Els 11 intèrprets suen de valent, interpretant una cinquantena de papers. Entre els actuants, noms històrics d’anteriors muntages, com Xavi Tena, Filomena Martorell o Anabel Totusaus.

40 anys més tres

A banda de la festa de comiat a l’Arturo, La Cubana torna a proposar més d’un espectacle dins d’un muntatge. Una segona part, més teatral, fa un salt enrere i ens situa a casa del difunt uns dies abans, amb els familiars preparats per repartir-se el pastís de l’herència. És el vessant realista, el que hem vist abans era “pur teatre”.

La celebració dels 40 anys de La Cubana arriba amb retard, com també l’exposició “La Cubana 40+1 anys: un viatge des del no-res”, que ha estat mig any al Centre Cultural Miramar de Sitges, població on va néixer la companyia. Tot fa preveure que visiti Barcelona, però serà el 2023 (40+3), concretament al Palau Robert.