El menjar és l’absolut protagonista d’aquesta celebració. El menú tradicional marca que hi ha d’haver plats de carn, peix, marisc i verdures a compartir a la taula. Tot i això, segons explica Lam Chuen Ping, president de l’Associació d’Empresaris Xinesos de Catalunya, a la Xina les famílies cuinen amb els productes de la regió on viuen.

Això sí, segons la tradició cal que en acabar sempre sobri menjar per representar l’abundància. Tot plegat per deixar enrere l’any del mico i donar la benvinguda al del gall, seguint els animals de l’horòscop que utilitzen els xinesos.

“L’any passat, el del mico, va ser un any de rebombori. Com els micos, que salten i mai no estan quiets. I l’any del gall és un any d’ordre. Per exemple, els galls canten puntualment en sortir el sol: per això és un any d’ordre”, explica Chuen Ping. Segons la cultura xinesa, el color ha de ser el protagonista d’aquesta celebració i els homes casats han de regalar un sobre amb diners als solters, que no podran obrir-lo fins a l’endemà.

Per a les famílies de Barcelona, a més, una manera de sentir-se a prop de la Xina és mirar el programa de cap d’any de la televisió estatal, la CCTV. És tot un esdeveniment al país i molts l’han seguit aquesta tarda des d’aquí, mentre a la Xina s’emetia de matinada.

Aquesta és només una de les celebracions que inclou la Festa de la Primavera, que segons marca el calendari tradicional xinès lunar-solar ja va començar el 13 de gener i acabarà el 21 de febrer. A Barcelona, un dels plats forts es viurà el dissabte dia 4 de febrer amb una desfilada pels carrers del Fort Pienc que comptarà amb la presència de diverses entitats xineses de Barcelona, però també d’entitats catalanes per mostrar, diuen, la convivència entre les dues cultures.