A les vuit del matí ha començat a arribar la gent al Frontó Colom. Algunes dones acompanyaven els seus marits a la pregària, però només fins la porta. Un cop a dins, uns i altres han viscut l'oració per separat, com és tradicional. De fet, la pregària de les dones sol fer-se en privat. MOHAMMED HALUL, portaveu del Consell Islàmic de Catalunya "Viuen la festa des de casa, però comunitàriament i amb la gent també. Tant aquesta com la pregària de fi del Ramadà és aconsellable que hi vagin. En altres pregàries diàries, en canvi, no hi estan obligades." El costumari també diu que ells són els que compren i preparen el xai i elles les que el cuinen. Després de les pregàries, molts han viscut la festa al carrer o al bar, amb amics, fent temps fins que han obert les carnisseries. "Ens saludem, ens abracem, ens expliquem la vida..." "Este año compraremos un poco menos por la crisis. Hay muchos amigos que no tienen trabajo." Tal com mana la tradició, no s'han pogut escorxar els xais fins després de la pregària. Ha estat aleshores quan s'han format les primeres cues als comerços.

La Festa del Xai, també anomenada ‘Aid al-Adhà’ (la Festa del Sacrifici), és una de les diades més assenyalades dins el calendari musulmà. Després de l’oració matinal d’aquest divendres, que ha tingut lloc a les 8.45 h al poliesportiu Front Colom, els musulmans han traslladat la celebració als domicilis particulars on es reuneixen amb familiars i amics per menjar xai acompanyat de dolços i té.

El sacrifici d’Abraham
Per la comunitat musulmana, avui és un dia de reunió, una data ideal per reconciliar-se amb l’enemic i tenir un record pels difunts. Commemoren el sacrifici d’Abraham a qui, segons l’Antic Testament, Déu va proposar matar el seu únic fill per provar la seva lleieltat. Quan Abraham es disposava a fer-ho, però, Déu va aturar-lo i li va dir que matés un xai en comptes de degollar el seu fill.

Aquesta festa coincideix amb el pelegrinatge que cada any fan milers de musulmans a la ciutat santa de La Meca.