Escolta aquesta notícia

L’espai de creació de dansa i arts escèniques La Caldera ha celebrat els 30 anys de vida amb una programació de 12 hores ininterrompudes amb un ampli repertori d’artistes. Tampoc no ha faltat la música, un vermut i un dinar comunitari. Ha estat a l’antic cinema Renoir de les Corts, l’actual seu, la qual els ha permès créixer teixint vincles internacionals.

Fusió entre moviments i so

Les arts escèniques han estat les protagonistes a les sales de La Caldera. En una d’aquestes s’ha dut a terme l’espectacle de dansa Innovation, una proposta de Carmen Muñoz i Derek Van que comença amb una composició de l’espai. A partir d’aquí, les exploracions en els camps de la física, l’anatomia i l’antropologia permeten una fusió entre el moviment i els sons: els ancestrals i els electrònics.

Inicis dansaires a Gràcia

La Caldera va néixer a Gràcia l’any 1995 en un espai de creació on la dansa tenia tot el protagonisme. Van començar treballant-la sota la gestió de l’ACDAC, una associació sense ànim de lucre formada per un grup d’artistes i productors.

Es dedicaven, principalment, a fer assajos, classes obertes i cursos. “Als inicis no teníem expectatives, tot era inconsciència creativa“, recorda Javier Cuevas, director artístic de La Caldera – Centre de Creació de Dansa. A vegades, també cedien l’espai temporalment a artistes que el feien servir com a residència puntual.

Trasllat a les Corts per continuar creixent

La Caldera va intentar mantenir-se al barri que la va veure néixer, la Vila de Gràcia, però el trasllat era inevitable. “Per una qüestió de gentrificació i de relacions amb veïns de Gràcia, es va convertir en fàbrica de creació”, apunta Cuevas. D’aquesta manera, el 2015 es van traslladar a l’antic cinema Renoir Les Corts.

L’antic cinema Renoir, en obres

Amb el pas del temps, el projecte va començar a créixer exponencialment fins arribar a convertir-se en tota una fàbrica de creació, investigació i recerca. Les noves instal·lacions, que compleixen una dècada, també han permès enfortir les relacions internacionals. Aquest teixit que traspassa fronteres es basa, sobretot, en la Unió Europea i l’Institut Ramon Llull, que fomenta la cultura catalana a tot arreu.

“Es una relació que no és únicament d’anada i de tornada, és més horitzontal, en què tractem que els artistes construeixin relacions més a llarg termini”, declara Javier Cuevas.

Un espai on els somnis es fan realitat

Una de les moltes relacions que han teixit és la de Mila Ercoli, artista multidisciplinària xilena que ha conegut altres creadors a La Caldera. “D’on jo vinc no hi ha recursos, és molt difícil veure altres artistes internacionals o locals, i això nodreix. La Caldera m’ha donat el temps i l’espai per poder investigar amb els meus interessos”, diu. Gràcies al seu pas per aquest espai de creació, ha fet realitat un somni: un espectacle multidisciplinari basat en la llum.

Comparteix a: